Search
en-USsl-SI

Zagotavljanje preskrbljenosti naselij z zelenimi površinami za aktiven in zdrav življenjski slog

Slika: Zagotavljanje preskrbljenosti naselij z zelenimi površinami za aktiven in zdrav življenjski slog
0 3342

Zagotavljanje preskrbljenosti naselij z zelenimi površinami za aktiven in zdrav življenjski slog

izobraževalni seminar Ven za zdravje 2, Grad na Goričkem, 5. 10. 2022

VABILO in PROGRAM

PRIJAVA !Rok za prijavo je podaljšan do 3. 10. 2022!

PRIROČNIK

NAROČI PRIROČNIK (brezplačno)

Urbanistični inštitut Republike Slovenije organizira zadnji izobraževalni seminar za občine v okviru programa Ven za zdravje 2 – promocija strokovnih usmeritev načrtovanja zelenih površin za aktivni življenjski slog med deležniki na lokalni ravni.

Seminar z naslovom Zagotavljanje preskrbljenosti naselij z zelenimi površinami za aktiven in zdrav življenjski slog bo potekal v sredo, 5. oktobra 2022 od 10.00 do 13.30 ure na gradu Grad na Goričkem, v sodelovanju z Javnim zavodom Krajinski park Goričko.

Prvi del seminarja se bo nanašal na poglavja priročnika Ven za zdravje – Priročnik za načrtovanje zelenih površin za spodbujanje telesne dejavnosti in zdravega življenjskega sloga: Zakaj? Za koga in kaj? Kje? Kako?, v drugem delu pa bo poudarek na pristopih, načrtovanju in možnostih prenosa v prakso za doseganje celovitosti, ustreznosti in kakovosti zelenih površin za spodbujanje aktivnega življenjskega sloga prebivalcev, ki predstavlja enega pomembnih dejavnikov javnega zdravja. 

Vsebine bosta predstavili mag. Ina Šuklje Erjavec in Jana Kozamernik iz Urbanističnega inštituta Republike Slovenije.

Vabilo in program sta na povezavi Seminar Ven za zdravje 2.

Prijave zbiramo do 3. 10. 2022  na e-mail. Prijava je zaradi omejenega števila udeležencev obvezna. Čeprav so ciljna publika predstavniki občin Pomurske in Podravske regije, so k udeležbi vabljeni tudi predstavniki vseh drugih občin Slovenije.

Več si lahko preberete tudi na spletni strani Ven za zdravje! Naročilo brezplačnega priročnika Ven za zdravje pa je mogoče preko te povezave.

Program "Ven za zdravje 2 – promocija strokovnih usmeritev načrtovanja zelenih površin za aktiven življenjski slog med deležniki na lokalni ravni" sofinancira Ministrstvo za zdravje RS v okviru razpisa na področju prehrane in telesne dejavnosti za zdravje do 2022. Program je del prizadevanj "Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano".

Člani ZAPS prejmejo za udeležbo na dogodku 3 kreditne točke / Sklop B (Teorija in referenčna praksa). 

Delavnica suhozidne gradnje na Belem

Slika: Delavnica suhozidne gradnje na Belem
0 3319

Delavnica suhozidne gradnje na Belem

Domačija Pr' Lenart, Belo 1, Medvode, 9. 10. 2022, od 9.00 do 16.00

V mesecu oktobru 2022 bomo s projektom Smoties ponovno aktivni na Belem v Polhograjskih Dolomitih na domačiji Pr' Lenart, kjer smo v juniju 2022 sodelovali pri odpiranju vrat kašče za širšo javnost z otvoritvijo prve razstave Smoties. Tokrat vas vabimo na enodnevno delavnico suhozidne gradnje, ki bo potekala v nedeljo, 9. 10. 2022, od 9.00 do 16.00 ure.

Skupaj bomo obnovili podporni zid ob kašči domačije ter se in situ naučili tradicionalnih znanj gradnje suhih zidov. Delavnica bo tudi priložnost za razmislek, kako lahko suhi zidovi v odprtih prostorih podeželja prispevajo k oživljanju javnega prostora.

Kaj je suhozidna gradnja? Suhozidna gradnja je veščina zidanja brez uporabe veziva, pri kateri z odbiranjem razpoložljivega lokalnega kamna pridobljenega s čiščenjem in urejanjem zemljišč ter ob razumevanju skladnje nastajajo različni tipi trdnih kamnitih objektov (več o suhozidni gradnji).

Brezplačna delavnica bo potekala pod vodstvom Borisa Čoka, ki je registriran nosilec nesnovne kulturne dediščine. Že od mladosti se ukvarja s prenovo suhozidov po vsej Sloveniji, v zadnjem času pa tudi veliko izobražuje. Delavnica je organizirana v okviru projekta Smoties - Ustvarjalnost v majhnih in odmaknjenih krajih (Smoties - Creative works with small and remote places), ki ga v Sloveniji vodi Urbanistični inštitut RS. Pri organizaciji sodeluje tudi domačija Pr' Lenart.

V primeru zelo slabega vremena bo dogodek prestavljen (spremljajte nas na Fb UIRS). S seboj imejte rokavice in primerno obleko, za hrano in pijačo bo poskrbljeno. Toplo vabljeni, da skupaj zavihamo rokave in se naučimo novih veščin ter v možganski nevihti premislimo potenciale javnih prostorih ob suhih zidovih!

Lokacija: Domačija Pr' Lenart, Belo 1, Medvode Število udeležencev je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava. Prijave so možne do 5. 10. 2022 oziroma do zapolnitve mest. Izobraževanje je brezplačno.

Posebej vabljeni prebivalci z območja krajinskega parka Polhograjski Dolomiti, kjer potekajo pilotne aktivnosti projekta Smoties.

Nudimo tudi prevoz za manjše število oseb iz lokacij Medvode, Ljubljana. Kontaktirajte nas do 5. 10. 2022 na nina.gorsic@uirs.si.

Foto: Simon Koblar, UIRS Kašča na domačiji Pr' Lenart

Podnebno nevtralna pametna mesta

Slika: Podnebno nevtralna pametna mesta
0 3305

Podnebno nevtralna pametna mesta

Vloga ministrstev v procesu izvajanja ukrepov za doseganje podnebne nevtralnosti, 2. delavnica, Velenje, Vila Bianca, 4. 10. 2022, 9.30 - 14.30

Napovedujemo drugo delavnico za izvajanje programa podnebno nevtralnih mest v okviru operacije SRIP PMiS, ki bo potekala v Velenju v Vili Bianca,  4. 10. 2022 od 9.30 - 14.30. Skupaj z relevantnimi deležniki iz EU Komisije in Slovenije bomo naslovili potrebe mest in opredelili vlogo ministrstev RS v procesu podpore mestom pri izvajanju Misij za podnebno nevtralna in pametna mesta. Delavnica je namenjena najširši javnosti. Več o dogodku na povezavi.

Sive prostore spreminjamo v zelene priložnosti

Slika: Sive prostore spreminjamo v zelene priložnosti
0 3446

Sive prostore spreminjamo v zelene priložnosti

Nacionalne smernice za izboljšanje lokalne parkirne politike

Predstavljamo najnovejšo izdajo iz Zbirke nacionalnih usmeritev na področju trajnostne mobilnosti. Avgusta smo izdelali Nacionalne smernice za izboljšanje lokalne parkirne politike »Sive prostore spreminjamo v zelene priložnosti«. Najdete jih na sptm.si.

Upravljanje parkiranja je namreč pogosto spregledana priložnost za doseganje ciljev celostne prometne strategije in boljše kakovosti bivanja v občinah. Parkirna politika se zato uveljavlja kot eno glavnih orodij za občine, ki so se zavezale zmanjševanju motoriziranega prometa in emisij toplogrednih plinov, saj ponuja veliko vzvodov za vplivanje na zmanjšanje osebnega motornega prometa in njegovih negativnih posledic. Sodobno upravljanje parkiranja presega pasivno prakso, ki je bila usmerjena v dobra parkirišča in zagotavljanje enostavnega dostopa z avtomobilom do vsakega lokala v naselju. Razvilo se je v vitalen in učinkovit gradnik celostnega načrtovanja prometa.

Smernice so nastale v okviru nacionalnega projekta Izobraževanje za trajnostno mobilnost. Temeljijo na orodju ParkPAD, razvitem v okviru evropskega projekta PARK4SUMP.

Izšla je nova številka Urbanega izziva - znanstvena izdaja

Slika: Izšla je nova številka Urbanega izziva - znanstvena izdaja
0 8764

Izšla je nova številka Urbanega izziva - znanstvena izdaja

letnik 33, števlka 1, junij 2022

Junija je izšla nova številka Urbanega izziva, v kateri je objavljenih pet znanstvenih člankov in recenzija knjige o globalnih migracijah.

Lepo vabljeni k branju prosto dostopnih slovenskih in angleških člankov in oddaji znanstvenih prispevkov za prihodnjo številko, ki izide v decembru!

Spremenjen delovni čas knjižnice Urbanističnega inštituta RS

Slika: Spremenjen delovni čas knjižnice Urbanističnega inštituta RS
0 4899

Spremenjen delovni čas knjižnice Urbanističnega inštituta RS

knjižnica bo od 1. 8. do 19. 8. 2022 ZAPRTA

Izposoja in vračilo gradiva po dogovoru  knjiznica@uirs.si

Zaradi letnega dopusta bo knjižnica od 1. 8. do 19. 8. ZAPRTA. V tem času je možno naročilo gradiva preko servisa Moja knjižnica ali elektronske pošte knjiznica@uirs.si, Ko bomo gradivo pripravili, vas bomo o tem obvestili in se dogovorili, kdaj boste gradivo lahko prevzeli. Vračilo gradiva je možno v nabiralnik pred vhodom na inštitut ali po dogovoru 01 420 13 10. 
 

#Prostorski načrtovalci za odprti prostor na območju Alp

Slika: #Prostorski načrtovalci za odprti prostor na območju Alp
0 4292

#Prostorski načrtovalci za odprti prostor na območju Alp

Spletna predstavitev, 12. 7. 2022 od 13.00 do 13.50

SPLETNA PREDSTAVITEV 12. 7. 2022 od 13.00 do 13.50

Projekt o trajnostnem razvoju odprtega prostora v Alpah z izboljšanjem načrtovanja in upravljanja OpenSpaceAlps se zaključuje in partnerji želimo javnostim v državah Območja Alp predstaviti najpomembnejše rezultate: priročnik za prostorske načrtovalce, kartografske prikaze odprtega prostora v Alpah, priporočila za politike in izvedbena priporočila ter transnacionalno omrežje prostorskih in sektorskih načrtovalcev AlpPlan.

Spletna predstavitev za zainteresirane javnosti v Sloveniji bo potekala v torek, 12. 7. 2022 od 13.00 do 13.50. V prvem delu bomo člani projektne skupine na Urbanističnem inštitutu RS predstavili projekt in rezultate, v drugem delu pa čas namenili vprašanjem in razpravi.

Informacije o projektu OpenSpaceAlps in poročila so na voljo na spletni strani projekta.

Dogodek bo potekal v slovenskem jeziku.

Vljudno vas vabimo, da se dogodku pridružite preko povezave #Za odprti prostor na območju Alp!

Humana mesta/Human Cities - SMOTIES

Slika: Humana mesta/Human Cities - SMOTIES
0 12779

Humana mesta/Human Cities - SMOTIES

Seminar, študijski ogledi, delavnice, sprehod, Ljubljana in Medvode z okolico, 29. 6. - 1. 7. 2022

Vabimo vas na niz dogodkov v organizaciji Urbanističnega inštituta RS in mednarodne mreže Humana mesta/Human Cities – Smoties, ki bodo potekali od 29. junija do 1. julija 2022 v Ljubljani in na širšem območju Medvod. Uradni jezik mednarodnega dogodka je angleščina. PRIJAVE do zapolnitve prostih mest, najkasneje in vključno do ponedeljka 27. 6. 2022. Uradni program bo v sredini junija objavljen na povezavi in na FB UIRS

Sreda, 29. 6. 2022, 14.00 - 17.30

JAVNI PROSTORI IN PARTICIPATIVNO OBLIKOVANJE S KREATIVNIM SEKTORJEM – RAZISKOVANJE PREKO MEJA URBANEGA - SEMINAR

Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Zoisova ulica 12, Ljubljana (Plečnikova predavalnica)

Čas

Tema

Predavatelj

13:00

Registracija

14:00

Uvodni pozdrav

  • Matej Nikšič and Nina Goršič, Urbanistični inštitut RS, Smoties Ljubljana
  • Matej Blenkuš, dekan, Fakulteta za arhitekturo, Univerza v Ljubljani

14:10

Uvodni govor

  • Prof. Matthew Carmona, University College London: Zakaj potrebujemo dobro urbano oblikovanje

14:45

Slovenski prispevki

  • Blanka Bartol, Ministrstvo za okolje in prostor
  • Petra Vertelj Nared, Ljubljanski urbanistični zavod d.d.
  • Anja Zorko, Center za kreativnost

15:30

Diskusija

15:45

Odmor

16:00

Predstavitev projekta Smoties

  • Davide Fassi, Politecnico di Milano, Human Cities Smoties vodilni partner

16:15

Predstavitev dobrih praks
 

  • Anke Strittmatter, Avstria: Dorfschmiede Gutenstein - "Iz sveta naredimo vas"
  • Aljona Surzikova, Estonija: Iz odpadka v diamant. Zgodba Muzeja otroških vozičkov
  • Sara de Gouy, Francija: Da. Pročelje, minimalni projekt v podporo rastlinju
  • Grčija
  • Mojca Senegačnik, Slovenija: Hiša na hribu
  • Islandija
  • Paola Russo, Italija: A cielo aperto / Odprto nebo. Modrost časa.
  • Poljska
  • Portugalska
  • Josie King, Združeno kraljestvo: Cosmic Colliery, seganje po zvezdah v zapuščenem rudniku

17:20

Zaključki

Četrtek, 30. 6. 2022, 9.30 – 20.00

NA OBISKU V MAJHNIH KRAJIH OBČINE MEDVODE*: študijski ogledi in delavnice,

vodeni program z organiziranim prevozom iz Ljubljane

Čas

Tema

Predavatelj

9:30

Odhod avtobusa iz Ljubljane izpred Križank, Trg francoske revolucije

10:15

Kratek postanek v Smledniku (Vaški vrt – voden ogled)

Urška Sešek

10:45

Odhod avtobusa iz Smlednika

11:15

Dobrodošli v Topol pri Medvodah

Participativna delavnica »Prihodnost majhnih krajev in njihovih javnih prostorov«

Občina Medvode Medvode

Lokalni akterji

Moderatorka Natalija Vrhunc

13:30

Kosilo v Topolu pri Medvodah

15:00

Spoznavanje Krajinskega parka Polhograjski dolomiti

  • Odkrivanje gozda
    Osredotočen sprehod po bujnih gozdovih med Topolom in Belim ter premislek o načinu življenja in oblikovanju skupnosti

  • Širjenje sodobne umetnosti in umetnikov izven ustaljenih tirnic
  • Sprehod in umetniška intervencija na domačiji Pr' Lenart

Zvonka Simčič, Mojca Senegačnik,

Mojca Sfiligoj

Vanja Ločniškar

18:00

Otvoritev razstave »Smoties – Majhni kraji. Velike ideje« s kulturnim programom

18:30

Druženje z domačini in spoznavanje lokalnih kulinaričnih tradicij

20:00

Prevoz nazaj v Ljubljano
(zadnja vožnja okrog 22.00)

* Obvezna registracija

Petek, 1. 7. 2022, 8.30 – 10:00

SREČANJE S PLEČNIKOM - NA ČLOVEKA OSREDOTOČENO URBANO OBLIKOVANJE: sprehod po Ljubljani

Čas

Tema

Predavatelj

9:00

Srečanje s PlečnikomNa človeka osredotočeno urbano oblikovanje, Nominacija in uvrstitev na UNESCO seznam **

Prešernov trg

Tomaž Štoka, koordinator delovne skupine za pripravo nominacije Plečnikovih del pri UNESCO, MAO

10:00

Tehnični sestanek (samo za Smoties partnerje)

Plečnikova hiša, Karunova ulica 4-6, Ljubljana

** https://whc.unesco.org/en/list/1643/

Dodatni program:

Vljudno vabljeni k udeležbi na celotnem ali posameznih delih tridnevnega programa! Za podrobnejše informacije kontaktirajte lokalni organizacijski odbor, info@uirs.si):

Več informacij: https://humancities.eu/smoties/

PRIJAVA

Svetovni dan nove umetnosti (World Art Nouveau Day)

Slika: Svetovni dan nove umetnosti (World Art Nouveau Day)
0 4947

Svetovni dan nove umetnosti (World Art Nouveau Day)

9. - 12. junij 2022, Ljubljana, vodstva, sprehod, ustvarjalna delavnic

10. junija praznujemo svetovni dan art nouveauja, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenil podobo mest v Evropi in tudi izven nje. Na ta dan sta umrla Antoni Gaudi in Ödön Lechner, dva izmed najbolj karizmatičnih artnouveaujevskih arhitektov, ki sta na različnih koncih Evrope umetnost popeljala v novo stoletje.

Zamisel o praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se je leta 2013 porodila sodelavcem madžarske revije Art Nouveau Magazine. Od tedaj vse aktivnosti ob svetovnem dnevu art nouveauja koordinirata mednarodna mreža Réseau Art Nouveau Network (RANN) v Bruslju in Ruta del Modernisme v Barceloni, katerih članica je tudi Ljubljana. V tednu okrog 10. junija v vseh partnerskih  mestih mreže RANN potekajo najrazličnejši dogodki – razstave, predavanja, vodeni sprehodi po mestih in muzejskih zbirkah.

Praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se pridružuje tudi Ljubljana, ki pripravlja  vrsto dogodkov, s katerimi pomaga v javnosti krepiti zavest o kulturnih vrednotah in evropski razsežnosti te nam tako bližnje dediščine.

LETAK

PROGRAM

Več o mednarodni mreži: www.artnouveau-net.eu

Sodelujejo:

Mestna občina Ljubljana

Mestni muzej in galerije Ljubljana

Narodni muzej Slovenije 

Narodna galerija

Muzej za arhitekturo in oblikovanje 

Filozofska fakulteta Ljubljana

Urbanistični inštitut Republike Slovenije

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije

ZRC SAZU – Umetnostno zgodovinski inštitut Franceta Steleta

MGML – Vila Zlatica

NLB

Bankarium

Turizem Ljubljana

Cultural Routes of the Council of Europe programme

SMOTIES — Majhni kraji. Velike ideje

Slika: SMOTIES — Majhni kraji. Velike ideje
0 4638

SMOTIES — Majhni kraji. Velike ideje

Razstava, 13. - 24. 5. 2022, pred Knjižnico Medvode

Urbanistični inštitut Republike Slovenije v sodelovanju z Zavodom CCC vabi na razstavo »Majhni kraji. Velike ideje.« S fotografijami in kratkimi opisi so prikazani primeri dobrih praks izboljševanja javnih prostorov v oddaljenih krajih Evrope. V fokusu so ustvarjalni, nekonvencionalni pristopi, ki se odvijajo v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi. Razstava je del projekta SMOTIES programa Ustvarjalna Evropa, soustvarili so jo partnerji iz Avstrije, Estonije, Francije, Grčije, Islandije, Italije, Poljske, Portugalske, Slovenije in Združenega kraljestva. Vsebine lahko navdihnejo tudi vas pri razmisleku, kako izboljšati javni prostor vaše vasi ali naselja, zato pozor – ogled razstave lahko spodbudi vaše lastne ideje in dejanja in pripomore k spremembam naših skupnih prostorov na bolje!

Zunanja razstava bo na ogled od 13. maja do 24. maja 2022 pred Knjižnico Medvode. Vljudno vabljeni!

Atenska listina (Le Corbusier)

Slika: Atenska listina (Le Corbusier)
0 4448

Atenska listina (Le Corbusier)

prevod in predgovor Breda Mihelič

Atenska listina je temeljni dokument o modernem urbanističnem načrtovanju. Nastala je na 4. mednarodnem kongresu moderne arhitekture (CIAM) med 29. julijem in 14. avgustom 1933 na ladji Patris II, ki je plula iz Marseilla v Atene. Na tem kongresu so urbanisti in arhitekti z vseh koncev Evrope in sveta razpravljali o racionalni rasti modernih mest in sprejeli osnovne smernice modernega urbanizma. Besedilo listine je leta 1941 uredil in s komentarji opremil Le Corbusier, knjiga pa je prvič izšla leta 1943.

Atenska listina obsega 95 tez o načrtovanju, gradnji in razvoju modernih mest ter velja za manifest modernega gibanja v arhitekturi in urbanizmu. Prevedena je v številne svetovne jezike in sodi med temeljna dela s področja urbanizma.

Njen koncept t. i. funkcionalnega mesta so prevzeli urbanisti po vsem svetu, posebej pri velikopoteznih gradnjah novih mest po drugi svetovni vojni, predvsem pa se je ta koncept izkazal kot zelo uspešen pri rekonstrukciji v vojni razrušenih mest.

Charles Edouard Jeanneret - Le Corbusier (1887–1965) je bil sloviti švicarsko-francoski arhitekt, oblikovalec, pisec in slikar. Pripadal je prvi generaciji mednarodne šole moderne funkcionalistične arhitekture in bil vodilni arhitekt mednarodnega modernega gibanja ter eden od ustanoviteljev mednarodnih kongresov moderne arhitekture CIAM.

Sprehosad

Slika: Sprehosad
0 4629

Sprehosad

obrezovanje in sajenje sadnih dreves, sprehod, pogovor in druženje

20. marec 2022

ob 14.00: Parkirišče pri Podružnični OŠ Topol, Topol pri Medvodah 17, Medvode

ob 16.00: Domačija Pr' Lenart, Belo 1, Medvode

20. 3. 2022

ob 14.00: Parkirišče pri Podružnični OŠ Topol, Topol pri Medvodah 17, Medvode

ob 16.00: Domačija Pr' Lenart, Belo 1, Medvode

Pridružite se nam na sprehodu s Topola do Belega na katerem bomo:

⦁ s strokovnjakom za stare sadne sorte spoznavali znanja o obrezovanju, sajenju in gojenju starih, avtohtonih vrst sadja in ohranjanju travniških sadovnjakov,

⦁ s strokovnjaki za urejanje prostora razmišljali o izboljšanju javnega prostora v majhnih krajih hribovitega zaledja Medvod,

⦁ zbirali zgodbe in spomine iz življenja in dogodkov v teh krajih.

Sprehod bomo zaključili na domačiji Pr' Lenart na Belem s sajenjem dreves ob Poti suhih hrušk, z glasbo in pogostitvijo.

Z vami bomo: Valentin Zabavnik (predsednik Sadjarsko-vrtnarskega društva Tunjice),  Zvonka Simčič in Mojca Senegačnik (umetnici, Zavod CCC - HIŠA NA HRIBU), Jakob Šubic (gozdar in aktivni lokalni akter v javnem prostoru), Mojca Sfiligoj (Domačija Pr' Lenart, Belo), Matej Nikšič, Nina Goršič, Gurvan Séïté (Urbanistični inštitut Republike Slovenije), Blaž Grm (glasba) in drugi.

Toplo vabljeni!

Nudimo tudi prevoz za 7 oseb na relaciji Medvode – Topol. Kontaktirajte nas do četrtka, 17. 3 .2022 na nina.gorsic@uirs.si, 031 677 433.

V primeru zelo slabega vremena bo dogodek prestavljen na naslednjo nedeljo (spremljajte nas na Fb UIRS).

Projekt SMOTIES (Ustvarjalnost v majhnih in odmaknjenih krajih -  Human Cities) je sofinanciran s programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

Organizatorji: Urbanistični inštitut RS, Zavod CCC, Domačija Pr' Lenart in drugi lokalni akterji.

Podporniki: Javni zavod Sotočje Medvode, BB BIO.Si, POŠ Topol

Priložnosti uporabe zunanjega prostora šol za starejše otroke in mladostnike

Slika: Priložnosti uporabe zunanjega prostora šol za starejše otroke in mladostnike
0 4475

Priložnosti uporabe zunanjega prostora šol za starejše otroke in mladostnike

webinar, sreda 9. 3. 2022, od 16.00 do 17.30

Partnerstvo za okolje in zdravje bo 9. marca 2022, ob 16.00 v sodelovanju z Urbanističnim inštitutom RS organiziral spletno izobraževanje o priložnostih uporabe zunanjega prostora šol. Udeležencem s področij vzgoje in izobraževanja bomo predstavili različne vidike, ki so pomembni za ustvarjanje ustreznih možnosti in krepitev uporabe zunanjega prostora osnovnih in srednjih šol tako v času pouka kot izven njega.

Iskali bomo odgovore na raznolika vprašanja glede urejanja obšolskega prostora, vključevanja učiteljev in učencev v različne procese, o potrebah, ki jih imajo šole glede uporabe zunanjega prostora v okviru kurikuluma glede na izkušnje preteklih let, pa tudi o ovirah in problemih, s katerimi se na tem področju srečujejo. Vsebinsko se bomo navezali na Priročnik Ven za zdravje – Priročnik za načrtovanje zelenih površin za spodbujanje telesne dejavnosti in zdravega življenjskega sloga (priročnik Ministrstva za zdravje), ki ga je mogoče naročiti tudi v tiskani obliki na povezavi.

Več o dogodku in prijava je na povezavi.

Oddaja prispevkov za strokovno izdajo revije Urbani izziv

Slika: Oddaja prispevkov za strokovno izdajo revije Urbani izziv
0 4548

Oddaja prispevkov za strokovno izdajo revije Urbani izziv

kontaktirajte uredništvo do sredine februarja

Radi bi vas spomnili, da tudi letos načrtujemo izdajo spomladanske strokovne izdaje revije Urbani izziv, ki je namenjena strokovni obravnavi načrtovanja prostora v Sloveniji in predstavitvi vsebin, povezanih s prostorsko problematiko.

Glede datuma oddaje prispevka kontaktirajte uredništvo do sredine februarja.

Vse podrobnosti o reviji najdete na slovenski različici spletne strani revije Urbani izziv, in sicer v meniju Strokovne izdaje.

S spoštovanjem,

uredništvo revije Urbani izziv

Urbanistični inštitut Republike Slovenije

Trnovski pristan 2, Ljubljana

E-pošta: urbani.izziv-strokovni@uirs.si

E-revija: http://urbani-izziv.uirs.si

Ven za zdravje

Slika: Ven za zdravje
0 4386

Ven za zdravje

Priročnik za načrtovanje zelenih površin za spodbujanje telesne dejavnosti in zdravega življenjskega sloga

Sporočamo, da je na voljo še nekaj izvodov brezplačnega, tiskanega priročnika za načrtovalce prostora na občinah in ostalo strokovno javnost. Svoj izvod priročnika lahko naročite na povezavi ali pa si ogledate spletno izdajo.

Priročnik obsega celovit pregled obravnavane tematike, od oblikovane vizije v dokumentih in resolucijah do izsledkov raziskav o zdravju prebivalstva v povezavi s telesno dejavnostjo in zelenimi površinami, o potrebah ljudi in vrstah telesne dejavnosti, ki so ključne za ohranjanje zdravja, o zelenih površinah mest in naselij, njihovi pojavnosti in funkcijah ter njihovem načrtovanju za doseganje ustrezne kakovosti. Poseben poudarek je na priporočilih za zagotavljanje kakovosti načrtovanja zelenih površin za strokovnjake na področju načrtovanja prostora in za občine.

Vaše osebne podatke zbrane prek spletne prijavnice zbira in obdeluje UIRS izključno za pošiljanje brezplačnega priročnika na vaš izbrani naslov.

Program "Ven za zdravje – promocija strokovnih usmeritev načrtovanja zelenih površin za aktiven življenjski slog med deležniki na lokalni ravni" sofinancira Ministrstvo za zdravje RS v okviru razpisa na področju prehrane in telesne dejavnosti za zdravje do 2022. Program je del prizadevanj "Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano".

Izšla je nova številka Urbanega izziva - znanstvena izdaja

Slika: Izšla je nova številka Urbanega izziva - znanstvena izdaja
0 12748

Izšla je nova številka Urbanega izziva - znanstvena izdaja

letnik 32, števlka 2, december 2021

Tik pred prazniki je izšla nova številka Urbanega izziva, ki prinaša pet znanstvenih člankov, predstavitev knjige in predstavitev raziskovalnega projekta.

Lepo vabljeni k branju (kazalo)  in oddaji znanstvenih prispevkov za prihodnjo številko!

Izšla je nova številka Urbanega izziva - strokovna izdaja

Slika: Izšla je nova številka Urbanega izziva - strokovna izdaja
0 4575

Izšla je nova številka Urbanega izziva - strokovna izdaja

številka 13, december 2021

Izšla je nova številka strokovne revije Urbani izziv, in sicer na kar 178 straneh. V njej so objavljeni zelo aktualni članki o izzivih urbanističnega načrtovanja v času pandemije, ki so bili predstavljeni na letošnjem Sedlarjevem srečanju, pa tudi drugi strokovni prispevki z različnih področij prostorskega načrtovanja. Kazalo revije si lahko ogledate na povezavi. Do polnih besedil člankov lahko dostopate z nakupom revije, ki stane 5 evrov (+ poštnina). Naročite jo na urbani.izziv-strokovni@uirs.si.

Hkrati najavljamo, da že zbiramo tudi prispevke za spomladansko izdajo strokovne revije. Vljudno vas vabim, da pošljite svoje članke, predstavitve, razmišljanja itd. do 31. januarja 2022 na e-naslov uredništva. Če vam do roka prispevka ne bo uspelo pripraviti, brez zadržkov sporočite in se bomo za datum oddaje dogovorili individualno.

Prijetne praznične dni in vse dobro v novem letu!

Uredništvo revije Urbani izziv, strokovna izdaja

Kontakt: urbani.izziv-strokovni@uirs.si

E-revija

“Women on stage. Discovering the artistic female contribution to the Art Nouveau”

Slika: “Women on stage. Discovering the artistic female contribution to the Art Nouveau”
0 12410

“Women on stage. Discovering the artistic female contribution to the Art Nouveau”

serija brezplačnih spletnih predavanj

Z mesecem januarjem 2022 mednarodna mreža Réseau Art Nouveau Network začenja s serijo spletnih predavanj z naslovom “Women on stage. Discovering

the artistic female contribution to the Art Nouveau”.

Vsak mesec bo o eni ali več ženskah, ki so pustile pečat v slogu art nouveauja v Evropi, predaval drug raziskovalec.

Predavanja so brezplačna. Za vsako predavanje posebej je potrebna predhodna prijava po elektronski pošti: info@artnouveau-net.eu.

Prejeli boste zoom povezavo, ki vam bo omogočila udeležbo na predavanju.

Vse informacije najdete na povezavi.

Spreminjanje ulic v spreminjajočih se mestih: zagotavljanje ulic za vse?

Slika: Spreminjanje ulic v spreminjajočih se mestih: zagotavljanje ulic za vse?
0 12901

Spreminjanje ulic v spreminjajočih se mestih: zagotavljanje ulic za vse?

Posebna številka revije Urbani izziv, letnik 32, december 2021

Izšla je posebna številka revije Urbani izziv o vlogi ulic in drugih javnih prostorov v hitro spreminjajočih se mestih. Šest mednarodnih avtorskih skupin iz Evrope, Bližnjega vzhoda in Južne Amerike obravnava teme dostopnosti za vse, neformalnih oblik mobilnosti, hodljivosti stanovanjskih sosesk, socio-prostorske pravičnosti, urbane prenove, okoljske učinkovitosti in trajnostnega razvoja. Posebna številka je izšla v povezavi s spletno konferenco City Street 4, ki sta jo v septembru 2020 v Ljubljani gostila Urbanistični inštitut Republike Slovenije in Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Univerzo Notre Dame-Louaize iz Beiruta.  Vabljeni k branju – številka je v angleškem jeziku brezplačno dostopna na povezavi.

"Hiša na hribu"

Slika: "Hiša na hribu"
0 4569

"Hiša na hribu"

Primer dobre prakse v okviru mednarodnega projekta Smoties - Humana mesta

Hiša na hribu je projekt Zavoda CCC, ki vsako poletje v Žlebeh pri Medvodah postavi umetniško razstavo ter z različnimi aktivnostmi ponudi prostor za srečevanje,  izobraževanje in odpira prostor za dialog med sodobno umetnostjo in kulturno dediščino. Hišo na hribu je Urbanistični inštitut RS, v okviru mednarodnega projekta Smoties, izbral za dobro prakso v javnem prostoru  v majhnih in oddaljenih krajih.

V intervjuju z Mojco Senegačnik, sodobno umetnico in soavtorico projekta, boste izvedeli več o nastajanju projekta Hiša na hribu, vključevanju umetnikov in lokalne skupnosti v projekt kot tudi o zasnovi letošnje postavitve razstave v mežnarijo pri Sv. Marjeti in v njeno čudovito okolico narave.

RSS
124678910Last

 

KONTAKT

Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Trnovski pristan 2
1000 Ljubljana
ali p.p. 3419, 1115 Ljubljana


 Centrala + 386 (0)1 420 13 00
 Tajništvo + 386 (0)1 420 13 10
info@uirs.si
@UrbanInstitut
UIRS

KNJIŽNICA in INDOK CENTER

Delovni čas:
od ponedeljka do petka: 9.00 – 13.00

 + 386 (0)1 420 13 31, + 386 (0)31 581 528
  knjiznica@uirs.si

Loading
  • NOVIČNIK

    Bi bili radi obveščeni o novicah
    in delu Urbanističnega inštituta RS?

    Vpišite svoj e-naslov in se naročite!

Copyright 2024 by UIRS
Back To Top