Search
en-USsl-SI

Urnik knjižnice

Slika: Urnik knjižnice
0 3835

Urnik knjižnice

Spremenjen urnik dne, 16.8. 2019

Uporabnike knjižnice Urbanističnega inštituta RS obveščamo, da bo v petek, 16.8. 2019, knjižnica izjemoma zaprta. 

Hvala za razumevanje.

Vzorci uporab prostora na Jezeru pri Podpeči in v Iškem vintgarju

Slika: Vzorci uporab prostora na Jezeru pri Podpeči in v Iškem vintgarju
0 3859

Vzorci uporab prostora na Jezeru pri Podpeči in v Iškem vintgarju

Pilotne aktivnosti projekta LOS_DAMA!

Urbanistični inštitut RS na Ljubljanskem barju izvaja pilotne aktivnosti, ki bodo v prihodnje pripomogle k boljšemu načrtovanju in upravljanju območja z vidika spodbujanje razvoja na naravi temelječe rekreacije na prostem. Območje je zaradi bližine glavnega mesta Ljubljane podvrženo specifičnim pritiskom, kot so preobremenjenost nekaterih lokacij zaradi povečanega obiska v poletnih mesecih ter konflikti med različnimi uporabniki… Pred nami je izziv, kako na ravni sedmih občin pristopiti k celostnemu načrtovanju in upravljanju območja, da bo v prihodnosti prispevalo k boljši kakovosti življenja in javnega zdravja prebivalcev in obiskovalcev.

Ljubljansko barje je zaradi svoje naravne in kulturne dediščine ter bližine glavnega mesta privlačna destinacija za rekreacijo in preživljanje prostega časa. Da bi v občutljivi krajini omogočili enakomernejšo razvrščenost rekreacijskih območij in povezanost rekreacijskih poti v projektu LOS_DAMA! razvijamo zasnovo tematske zelene infrastrukture ter preverjamo nosilno sposobnost prostora na najbolj obremenjenih lokacijah, kot sta Jezero in Iški Vintgar.

V juniju 2019 je bila organizirana delavnica »Vzorci uporab prostora na Jezeru pri Podpeči in v Iškem vintgarju« za lokalne deležnike občin Ig ter Brezovice z namenom predstaviti rezultate o obiskanosti Jezera pri Podpeči ter Iškega vintgarja. Predstavljeni podatki so bili zajeti v poletnih mesecih 2018 z uporabo metode opazovanj in kartiranja vedenj in so pokazali, da je obremenjenost Iškega vintgarja dosti večja, predvsem pa so navade uporabnikov v tem prostoru z vidika ohranjanja narave precej bolj problematične. Nadalje je delavnica odprla skupno razpravo v smeri iskanja rešitev in drugih primernih območij za razbremenitev in usmerjanje obiska znotraj obeh občin.

Metoda opazovanj in kartiranja vedenj uporabnikov, ki je bila uporabljena v projektu LOS_DAMA!, je bila predstavljena na četrtem srečanju Open Science Meeting: Transforming Land Systems for People and Nature v Bernu. Sodelavki Urbanističnega inštituta RS Barbara Goličnik Marušić in Vita Žlender sta v sklopu prispevkov na temo prihodnjega načrtovanja in upravljanja peri-urbanih območij predstavili prispevek z naslovom »Vključevanje zaznavanja in rabe peri-urbanih odprtih prostorov v načrtovalskih dokumentih: kakšen je doprinos informacij, podanih v primerni obliki?«*, kjer sta predstavili možnosti združevanja različnih metodoloških pristopov v obravnavi peri-urbanih območij za prostočasne namene.

V septembru 2019 pripravljamo medobčinsko delavnico, kjer bomo predstavili pristop/koncept tematske zelene infrastrukture za spodbujanje razvoja na naravi temelječe rekreacije na prostem za območje Krajinskega parka Ljubljansko barje in okolice. Pričakujemo, da bomo s predstavniki sedmih občin, odločevalci, strokovnjaki in lokalnimi društvi razpravljali o možnostih, da bi tak pristop v prihodnje postal strokovna podlaga za celovito načrtovanje in upravljanje zelenih površin za potrebe razvoja rekreacijske infrastrukture in dejavnosti na subregionalni ravni.

Več informacij o projektu je na voljo na spletnih straneh programa Območje Alp in Urbanističnega inštituta RS.


*Naslov prispevka v angleščini: »Integration of perception and usage of peri-urban open spaces in planning documents: (how) can appropriate format of information help?”

Odpirata se ArtCaffe Postojna & Knjižnica pod drevesi

Slika: Odpirata se ArtCaffe Postojna & Knjižnica pod drevesi
0 3874

Odpirata se ArtCaffe Postojna & Knjižnica pod drevesi

Vabilo

Vabilo na aktivnosti, ki so so organizirane v sklopu projekta PlurAlps – Priseljevanje, kulturna raznolikost in pluralizem kot priložnost za območje Alp.

V četrtek, 25. julija ob 18:00 se bo v Postojni v avli dijaškega doma SGLŠ Postojna in v Parku mladosti pred njim odprl ArtCaffe Postojna ter Knjižnica pod drevesi. Aktivnosti so organizirane v sklopu projekta PlurAlps – Priseljevanje, kulturnaraznolikost in pluralizem kot priložnost za območje Alp.

Na otvoritvi bomo skupaj ustvarili transparent ArtCaffe-ja, mladoletniki brez spremstva bodo izrekli dobrodošlico z unikatno pogostitvijo bližnjevzhodnih prigrizkov, spremljal pa nas bo tudi njihov jagodni glasbeni izbor.

ArtCaffe Postojna je kreativen medkulturni prostor, kjer se ob raznolikih dogodkih, branju knjig na prostem, osvežilnih pijačah, kavi in izbranih prigrizkih srečujejo in spoznavajo prebivalci Postojne, tako tisti, ki so že dolgo domačini kot tisti, ki so se v Postojno priselili kasneje v želji po ustvarjanju novega življenja. ArtCaffe tako spodbuja medsebojno učenje v kulturno raznolikem okolju ter stremi k vključujoči družbi na lokalni ravni. Pri načrtovanju in izvedbi dogodkov bodo aktivno sodelovali mladoletniki brez spremstva.

ArtCaffe Postojna in Knjižnica pod drevesi bosta delovala od 25. 7. do 17. 9. 2019. 

Info: artcaffepostojna@gmail.com FB stran: ArtCaffe Postojna

Vljudno vabljeni!

Nova številka Urbanega izziva

Slika: Nova številka Urbanega izziva
0 3373

Nova številka Urbanega izziva

Letnik 30, št. 1, junij 2019

Izšla je junijska številka Urbanega izziva, ki prinaša 5 novih člankov domačih in tujih strokovnjakov s področja urbanizma ter predstavitev mednarodnega projekta Connecting nature. Članki so v celoti dostopni na spletni strani Urbanega izziva v slovenskem in angleškem jeziku

Lepo vabljeni k branju!

Projekt ASTUS - Premišljene prometne in urbane strategije za območje Alp – Alpine Smart Transport and Urbanism Strategies

Slika: Projekt ASTUS - Premišljene prometne in urbane strategije za območje Alp – Alpine Smart Transport and Urbanism Strategies
0 10279

Projekt ASTUS - Premišljene prometne in urbane strategije za območje Alp – Alpine Smart Transport and Urbanism Strategies

Zaključna konferenca

Napoved zaključne konference 15. 10. 2019 v Ljubljani

15. 10. 2019 bo v Ljubljani in Novem mestu potekala zaključna konferenca projekta ASTUS. Udeleženci dogodka se bodo lahko seznanili z rezultati projekta, izmenjali izkušnje in premisleke o možnostih za delovanje.

Namen projekta ASTUS je podpreti lokalne skupnosti pri opredeljevanju in udejanjanju dolgoročnih rešitev na področju mobilnosti in prostorskega načrtovanja, usmerjenih v zniževanje izpustov toplogrednih plinov, povezanih z dnevno mobilnostjo. Partnerji projekta delujejo na pilotnih območjih v Avstriji, Franciji, Italiji, Nemčiji in Sloveniji. Poglavitni rezultati so transnacionalna tipologija alpskih območij, nabor orodij za zniževanje izpustov toplogrednih plinov, lokalni scenariji, strategije in akcijski načrti ter priporočila za zniževanje izpustov toplogrednih plinov v alpskem prostoru.

Več informacij o projektu ASTUS je dostopnih na spletnih naslovih https://www.alpine-space.eu/projects/astus/en/home in http://astus.uirs.si/sl-si/.

Partnerji projekta ASTUS vljudno vabijo, da si zaznamujete datum zaključne konference! Program dogodka bo objavljen na spletnih straneh projekta.

Zaključna brošura projekta CIVITAS PROSPERITY!

Slika: Zaključna brošura projekta CIVITAS PROSPERITY!
0 3703

Zaključna brošura projekta CIVITAS PROSPERITY!

Objavljena je zaključna brošura projekta.

Projekt CIVITAS PROSPERITY, sofinanciran v okviru programa Obzorja 2020, ki podpira občine in ministrstva pri izboljševanju kakovosti in spodbujanju izvajanja Celostnih prometnih strategij, je v zaključnih mesecih.

Glavni cilj projekta CIVITAS PROSPERITY je bil spodbuditi državno raven k aktivni podpori mestom pri razvoju Celostnih prometnih strategij, in sicer na dva načina. Najprej z izmenjavo izkušenj med deležniki z nacionalne in lokalne ravni uprave držav, kjer so se v okviru projekta izmenjevale informacije tudi med državami. Poleg tega so bile v državah, vključenih v projekt, ustanovljene nacionalne delovne skupine za celostno prometno načrtovanje, ki so usmerjale proces razvoja področja v prihodnje.

V vseh 13. državah, ki sodelujejo v projektu CIVITAS PROSPERITY, so bili s podporo deležnikov iz ministrstev, predstavnikov regij in občin oblikovani Nacionalni programi za razvoj celostnega prometnega načrtovanja in načrti za razvoj področja.

Zaključna brošura projekta nudi pregled opravljenega dela in doseženih rezultatov ter ciljev, ki bi se jih dalo v prihodnje še doseči.

Projekt PlurAlps: Mediatorji za strpno družbo

Slika: Projekt PlurAlps: Mediatorji za strpno družbo
0 3781

Projekt PlurAlps: Mediatorji za strpno družbo

Občini Kamnik in Jesenice sta vključeni v projekt PlurAlps, v okviru katerega izvajajo več aktivnosti, namenjenih priseljencem in njihovi lažji vključitvi v lokalno okolje.​

Kamnik, Jesenice – PlurAlps je mednarodni projekt v okviru programa območje Alp, v katerega so pri nas vključene občine Kamnik, Jesenice in Postojna. Namen projekta je razvijati in spodbujati kulturo, ki je naklonjena sprejemu priseljencev, ter izboljšati znanje in ozaveščenost o vključevanju priseljencev ter izboljšati ozaveščenost javnosti o pozitivnih učinkih pluralizma. Dobro je namreč znano, da je socialno vključevanje priseljencev najbolj uspešno tam, kjer se priseljenci počutijo dobrodošle in sprejete.

K tej simbiozi lahko najbolj pripomorejo priseljenci, ki pri nas živijo že dlje časa, so dobro vključeni v lokalno okolje, a imajo tudi sami migrantske izkušnje in govorijo jezik priseljencev. Zato je ena od aktivnosti projekta tudi izobraževanje t. i. kulturnih mediatorjev, ki so ga že pripravili tako na Jesenicah kot v Kamniku. »Kulturni mediatorji bodo priseljencem lahko pomagali pri povsem vsakdanjih stvareh, kot je obisk zdravnika, urejanje dokumentov, vpis v šolo in podobno. Za zdaj so to prostovoljci, a v Kamniku si želimo, da bi lahko vsaj v sklopu javnih del odprli tudi kakšno delovno mesto na tem področju, saj je priseljencev vedno več,« nam je povedala Barbara Strajnar z Občine Kamnik in dodala, da je projekt namenjen tudi izmenjavi dobrih praks med občinami. Še posebej veliko izkušenj s priseljenci imajo na Jesenicah in tudi dvodnevno usposabljanje za kulturne mediatorje je minuli teden v mekinjskem samostanu vodila Faila Pašić Bišić iz društva Up z Jesenic.

Besedilo: Jasna Paladin


Fotografska razstava Secesijski motivi na ljubljanskih hišah

Slika: Fotografska razstava Secesijski motivi na ljubljanskih hišah
0 4000

Fotografska razstava Secesijski motivi na ljubljanskih hišah

Obnovljena secesijska dediščina s sofinanciranjem Mestne občine Ljubljana v okviru programa Ljubljana – moje mesto (LMM)

Fotografska razstava v prostorih knjižnica UIRS od 11.06. - 30.08. 2019

Knjižnica Urbanističnega inštituta RS od 11.06. - 30.08. 2019

Fotografska razstava Blaža Župančiča prikazuje nekatere najbolj zanimive secesijske motive z ljubljanskih secesijskih hiš. Ne enem mestu si tako lahko ogledamo očem včasih zakrite ali manj znane značilnosti secesijske arhitekture: motive iz narave ali ljudske umetnosti, maske, človeške in živalske like, napise itd. Vidimo lahko tudi, kako je secesija na fasade in v notranjščine hiš uvajala nove materiale, kot so železo, steklo in keramika. Razstava je uvod v vrsto drugih dogodkov, ki jih Ljubljana pripravlja ob svetovnem dnevu art nouveauja - nove umetnosti, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenila podobo mest v Evropi in tudi drugod.

Mestna občina Ljubljana je v okviru programa Ljubljana – moje mesto (1991–2019) sofinancirala obnovo stavbnih lupin več kot 400 stavb, ki imajo status kulturnih spomenikov ali dediščine, med njimi tudi nekaterih secesijskih stavb, ki so dale mestu na prehodu iz 19. v 20. stoletje moderno podobo. Tedaj je bila v secesijskem slogu zgrajena povsem nova mestna četrt med starim mestnim jedrom in železniško postajo, ki ji danes pravimo secesijska Ljubljana.

fotograf: Blaž Zupančič

avtorica razstave: Polona Zupančič

Vabilo na razstavo Art Nouveau valovanje: arhitekturna dediščina v Podonavju

Slika: Vabilo na razstavo Art Nouveau valovanje: arhitekturna dediščina v Podonavju
0 3436

Vabilo na razstavo Art Nouveau valovanje: arhitekturna dediščina v Podonavju

Razstava v Mariboru

Hiša arhitekture Maribor od 5.6.2019 do 4.10.2019.

Urbanistični inštitut Republike Slovenije in Hiša arhitekture Maribor vabita na ogled razstave Art Nouveau valovanje: arhitekturna dediščina v Podonavju. Razstava bo na ogled v Hiši arhitekture Maribor od 5.6.2019 do 4.10.2019.

Razstavo so pripravili partnerji projekta ART NOUVEAU iz sedmih podonavskih držav. Cilj projekta je okrepitev varstva, oživljanje in promocija Art Nouveau dediščine v Podonavju. Razstava predstavlja izbrane primere arhitekture Art Nouveau in je bila na ogled v vseh partnerskih mestih: Beogradu, Budimpešti, Bukarešti, Ljubljani, Oradeji, Sofiji, Subotici, Dunaju in Zagrebu.    

Več o projektu si lahko preberete tukaj.
Kontakt: vlasta.vodeb@uirs.si

Vabljeni!

Palača Urbanc - prva veleblagovnica v Ljubljani

Slika: Palača Urbanc - prva veleblagovnica v Ljubljani
0 10551

Palača Urbanc - prva veleblagovnica v Ljubljani

Predavanje

Knjižnica Urbanističnega inštituta RS, torek, 11. junij 2019 ob 17.00 uri, brezplačno predavanje v slovenskem jeziku


Knjižnica Urbanističnega inštituta RS, torek, 11. junij 2019 ob 17.00 uri, brezplačno predavanje v slovenskem jeziku

Predavateljici Breda Mihelič in Marija Režek Kambič bosta predstavili gradnjo in prenovo prve veleblagovnice v Ljubljani.

V prvem delu bosta na kratko predstavili kontekst razvoja veleblagovnic v drugi polovici 19. stoletja v Evropi, ko je masovna proizvodnja spodbudila rast potrošništva in novih načinov prodaje industrijskega blaga.  Prvo veleblagovnico Le Bon Marché je v Parizu leta 1867 odprl podjetnik in poslovnež Aristid Boucicault (1810 ­- 1877), potem pa se je tip veleblagovnice hitro razširil ob velikih bulevarjih modernih evropskih mest. V Ljubljani je leta 1903 zgradi prvo veleblagovnico ugledni ljubljanski trgovec Felix Urbanc na današnjem Prešernovem trgu, kjer so po potresu zrasle številne nove reprezentativne palače. Urbančeva veleblagovnica, ki se je ohranila vse do danes, je simbol gospodarskega razcveta mesta po potresu 1895.

V drugem delu bo predstavljena usoda palače Urbanc, ki je bila z vrsto neprimernih posegov in drugimi spremembami v drugi polovici 20. stoletja močno okrnjena, in proces celovite prenove palače med letoma 2006 in 2010.

 Predavanje sodi v sklop dogodkov, ki jih Ljubljana pripravlja ob svetovnem dnevu art nouveauja

Dr. Breda Mihelič, umetnostna zgodovinarka. Od leta 2000 do 2018 je bila zaposlena na Urbanističnem inštitutu RS kot znanstveni svetnik in nekaj let kot direktorica, pred tem pa je šest let kot konzervatorka delala na Zavodu za varstvo kulturne dediščine RS, območna enota Ljubljana.  Poglavitna področja njenega raziskovanja so zgodovina arhitekture in urbanizma 19. in 20. stoletja, urbana morfologija in arhitekturna tipologija ter metodologija urbane prenove in varstva kulturne dediščine.

Marija Režek Kambič je diplomirana umetnostna zgodovinarka, ki od leta 2002 zaposlena na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Ljubljana kot konservatorka. Področje njenega delovanja obsega tako strokovne in upravne naloge s področja ohranjanja nepremične kulturne dediščine s poudarkom na profani arhitekturi 19. in 20. stoletja v Ljubljani.


Vljudno vabljeni na predavanje in pogovor, ki bo sledil. Več informacij na info@uirs.si.


Svetovni dan art nouveauja - nove umetnosti v Ljubljani

Slika: Svetovni dan art nouveauja - nove umetnosti v Ljubljani
0 3693

Svetovni dan art nouveauja - nove umetnosti v Ljubljani

Dogodki

Razne lokacije po Ljubljani od 6. do 16. junija 2019

od 6. do 16. junija 2019

10. junija praznujemo svetovni dan art nouveauja - nove umetnosti, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenila podobo mest v Evropi in tudi izven nje. Na ta dan sta umrla Antoni Gaudi in Ödön Lechner, dva izmed najbolj karizmatičnih artnouveaujevskih arhitektov, ki sta na različnih koncih Evrope umetnost popeljala v novo stoletje. Zamisel o praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se je leta 2013 porodila sodelavcem madžarske revije Art Nouveau Magazine. Od tedaj vse aktivnosti ob svetovnem dnevu art nouveauja koordinirata mednarodna mreža Réseau Art Nouveau Network (RANN) v Bruslju in Ruta del Modernisme v Barceloni, katerih članica je tudi Ljubljana. V tednu okrog 10. junija v vseh partnerskih mestih mreže RANN potekajo najrazličnejši dogodki – razstave, predavanja, vodeni sprehodi po mestih in muzejskih zbirkah. Praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se pridružuje tudi Ljubljana, ki pripravlja vrsto dogodkov, s katerimi pomaga v javnosti krepiti zavest o kulturnih vrednotah in evropski razsežnosti te nam tako bližnje dediščine.

Program je objavljen na spletni strani Mestne občine Ljubljana, prenos pa je možen tudi na koncu članka.

Na Dunaju imajo drugačen pristop

Slika: Na Dunaju imajo drugačen pristop
0 11514

Na Dunaju imajo drugačen pristop

Predavanje

Knjižnica Urbanističnega inštituta RS, torek, 21. maja 2019 ob 17.00 uri, brezplačno predavanje v slovenskem jeziku


Arhitekt Blaž Babnik Romaniuk bo predstavil pripravo strateškega urbanističnega načrta za novo središče Dunaja, ki se je odvil na podlagi zmage na mednarodnem natečaju Europan 13, Dunaj. Skupina arhitektov se je v natečajni nalogi ukvarjala z vprašanjem razvoja mesta Dunaj v policentrično mesto in s potencialom preoblikovanja razvojno zelo pomembnega dela mesta. To novo središče četrti Kagran leži severno od starega rokava Donave in je danes namenjeno skoraj izključno nakupovanju. S predlogom javnega prostora ‘Publicquartier’, ki je osredotočen na vzpostavljanje dejavnosti javnega značaja, so predlagali dolgoročen in korenit poseg v spremembo zasnove celotnega središča, da bi lahko odprt prostor našli tam, kjer je največja pretočnost prometa in ljudi ter kjer se stika največ programskih sklopov.

Glede na natečajno nalogo so tekom dveh let oblikovali strateški urbanistični načrt, ki ga je novembra 2018 Komisija za razvoj mesta Dunaj potrdila kot primernega za nadaljnji razvoj in pripravo dokumentacije. V predavanju bodo predstavljene glavne naloge strateškega načrta, usmeritve in ključne točke, ki so zagotovile uspešen dialog med vsemi deležniki.


Blaž Babnik Romaniuk, mag. inž. arh. je diplomiral na Oddelku za umetnostno zgodovino Univerze v Ljubljani in na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Je ustanovitelj in vodja projektivnega podjetja Obrat, d.o.o. (www.obratdoo.si), ki deluje od leta 2011, pred tem pa je deloval samostojno in kot projektant v Studiu Abiro na projektu Nordijskega centra Planica. Po zmagi na natečaju Europan 13 in drugem mestu na Europanu 14 je sodeloval še na več tujih in slovenskih natečajih – Quartier Seeterrassen Aspern Seestadt, Bildungscampus Gasometerumfeld.


Delitev moči načrtovanja v še vedno urbanizirajoči se Švedski

Slika: Delitev moči načrtovanja v še vedno urbanizirajoči se Švedski
0 10223

Delitev moči načrtovanja v še vedno urbanizirajoči se Švedski

Predavanje

Knjižnica Urbanističnega inštituta RS, torek, 14. maj 2019 ob 17.00 uri, brezplačno predavanje v angleškem jeziku


Knjižnica Urbanističnega inštituta RS, torek, 14. maj 2019 ob 17.00 uri, brezplačno predavanje v angleškem jeziku

Kirsten Westin bo predavala o tem, kako je načrtovanje na Švedskem razdeljeno med različne akterje in različne ravni. Zadnjih 50 let je mestno prebivalstvo ocenjeno na 85% od 10 milijonov prebivalcev. Urbanizacija je še vedno prisotna, saj se večja urbana območja povečujejo, veliko manjših mest pa doživlja upad prebivalstva. To je povzročilo pomanjkanje stanovanj v hitro rastočih urbanih somestjih Stockholma, Göteborga in Malmöja ter v nekaterih drugih večjih mestih. Hkrati je v manjših mestih in na podeželskih območjih stanovanj preveč. Vožnja na delo je za mnoge način, kako rešiti problem iskanja cenovno dostopnih stanovanj. Na nacionalni ravni to pomeni, da se vsak tretji zaposleni vozi na delo izven občine, v kateri prebiva. Vloga države je na Švedskem po tradiciji močna (pomembnost države blaginje), švedski parlament in vlada z zakonodajo določata okvire za načrtovanje in gradnjo. Čeprav je vloga države močna, so za načrtovanje zemljišč in vodnih območij znotraj svojih geografskih meja odgovorne občine. Občina ima pooblastila za sprejemanje načrtov in odločitev, ali naj se načrt izvaja ali ne. Stanovanjsko področje urejajo občine z načrti rabe zemljišč, medtem ko je načrtovanje medkrajevnega in medregionalnega javnega prometa v pristojnosti regionalnih odborov. V politični in tudi javni razpravi na Švedskem sta danes izpostavljeni dve vprašanji povezani z urbanizacijo in vožnjo na delo; napetosti med mesti in podeželjem ter medobčinsko sodelovanje pri načrtovanju. Kerstin Westin bo predstavila ozadje tega stanja in navedla nekaj primerov, ko lahko čezmejno načrtovanje deluje (ali pa tudi ne).

Kerstin Westin je profesorica geografije na Univerzi Umeå na Švedskem. Večina njenih raziskav se nanaša na vožnjo na delo in njene družbene in gospodarske učinke. Preučevala je tudi učinke zasebnega lastništva gozdov na migracije z in na območja, ki so bogata z gozdovi. Še eno izmed področji njenega raziskovanja pa je človekova navezanost na kraj.  Profesorica je bila vodja oddelka geografije v letih 2002–2009 in 2013–2018. Odgovorna je bila za vzpostavitev magistrskega programa prostorskega načrtovanja in programa Advanced GIS.


Vljudno vabljeni na predavanje in pogovor, ki bo sledil. Več informacij na info@uirs.si.


Art nouveau Ljubljana

Slika: Art nouveau Ljubljana
0 3532

Art nouveau Ljubljana

Svetovni dan art nouveauja

Art nouveau Ljubljana

Mestna občina Ljubljana je članica mednarodne mreže Réseau Art Nouveau Network (RANN), ki je bila ustanovljena leta 1999 v Bruslju. Njene ključne naloge so preučevanje, varovanje in vrednotenje nove umetnosti - art nouveauja, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja zaznamovala meščansko družbo na vseh umetnostnih področjih od arhitekture, slikarstva, kiparstva in umetne obrti do gledališča in glasbe.  

Danes je v RANN povezanih že 22 evropskih mest z bogato dediščino art nouveauja, mreža pa je od leta 2014 vpisana na seznam kulturnih poti Sveta Evrope.

Leta 2018 so se ljubljanske ustanove (Mestna občina Ljubljana - MOL, Mestni muzej Ljubljana - MGML, Narodni muzej Slovenije - NMS, Narodna galerija Slovenije - NGS, Muzej za arhitekturo in oblikovanje - MAO, Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani - FF UL,  Urbanistični inštitut RS - UIRS in Zavod za varstvo kulturne dediščine, OE Ljubljana - ZVKDS) povezale v lokalno mrežo Art nouveau Ljubljana, zato da bi skupaj in v skladu s svojimi pristojnostmi sodelovale pri delovanju mednarodne mreže RANN in izvajale njene ključne naloge na lokalni ravni.

V letu 2019 praznuje mreža RANN dvajsetletnico svojega obstoja, 10. junija pa svetovni dan art nouveauja. Ob tej priložnosti bo Art nouveau Ljubljana pripravila vrsto aktivnosti, s katerimi bo pomagala v javnosti krepiti zavest o kulturnih vrednotah in evropski razsežnosti te nam tako bližnje dediščine.


Fotografija: Blaž Zupančič

CONNECTING NATURE

Slika: CONNECTING NATURE
0 9654

CONNECTING NATURE

Pomen soustvarjanja odprtih prostorov v procesih načrtovanja na naravi temelječih rešitev

 »Nature based solutions (NBS)«  - na naravi temelječe rešitve naslavljajo različice okoljskih, družbenih in ekonomskih izzivov družbe na trajnostni način. Rešitve izhajajo iz posnemanja narave, so stroškovno učinkovite in simultano zagotavljajo okoljsko in družbeno dobrobit.

V projekt CONNECTING NATURE se Urbanistični inštitut Republike Slovenije vključuje z naslavljanjem možnosti vključevanja in presoje ekosistemskega pristopa kot možnega okvira implementacije NBS v načrtovalski proces.

Koncept NBS temelji na posnemanju procesov narave. Analogije za načrtovanje odprtih prostorov lahko iščemo v procesnih lokalnih značilnosti prostora. Del tega prostora so tudi ljudje, ki so v interaktivnem odnosu z naravnimi procesi.

Trenutne aktivnosti so usmerjene v raziskovanje vprašanj razumevanja procesa soustvarjanja odprtih prostorov, pomena vključevanja prebivalcev v proces načrtovanja NBS kot ključnih deležnikov, ter prednosti in slabosti soustvarjanja prostora s prebivalci glede na faze vključevanja.

Da bi zajeli celovit pregled bodo v naslednjih fazah poudarki tudi na preučevanju vloge upravljavskih teles in planerjev v procesu načrtovanja, vodenja in usklajevanja procesa načrtovanja, pomena celovitega načrtovanja, načinov participacije deležnikov in vrednotenja uspeha, t.j. sinergij NBS v odprtih prostorih na primerih sodelujočih mest v projektu CONNECTING NATURE.

Namen projekta CONNECTING NATURE je postaviti Evropo kot vodilno globalno silo na področju inovacij in implementacij na naravi temelječih rešitev v razvoju mest in družbe. Več o projektu na povezavi: https://connectingnature.eu/


Urnik knjižnice

Slika: Urnik knjižnice
0 3131

Urnik knjižnice

Urnik knjižnice v petek, 3.5. 2019

Cenjene uporabnike knjižnice Urbanističnega inštituta RS obveščamo, da bo knjižnica dne 3.5. 2019 izjemoma zaprta. 

Hvala za razumevanje.

Zamisli za oživitev soseske Trnovo

Slika: Zamisli za oživitev soseske Trnovo
0 3097

Zamisli za oživitev soseske Trnovo

Razstava na stekleni steni knjižnice UIRS

Glasujte za najboljšo zamisel!

Študenti Oddelka za pedagogiko in andragogiko na Filozofski fakulteti in Katedre za urbanizem na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani so v sodelovanju z Urbanističnim inštitutom Republike Slovenije analizirali stanje v soseski in v interdisciplinarnih skupinah razvili ideje, kako okrepiti socialne stike v soseski. V ta namen so oblikovali več zamisli, ki jih predstavljajo na stekleni steni knjižnice UIRS. 

Trnovčani ste vabljeni k glasovanju za najboljšo zamisel. Svoj glas lahko oddajte v pasaži Mercatorja v Trnovem!

Urejanje krajine – slovenska krajinska politika

Slika: Urejanje krajine – slovenska krajinska politika
0 8926

Urejanje krajine – slovenska krajinska politika

Predavanje z razpravo

Knjižnica Urbanističnega inštituta RS, torek, 23. april 2019 ob 16.00 uri

Knjižnica Urbanističnega inštituta RS, torek, 23. april 2019 ob 16.00 uri

Organizator: DKAS, IPoP, Urbanistični inštitut RS

Urbanistični inštitut Republike Slovenije v sodelovanju z DKAS - Društvo krajinskih arhitektov Slovenije ter IPoP - Inštitut za politike prostora organizira predavanje "Urejanje krajne - slovenska krajinska politika". Predstavljen bo projekt »Varstvo in razvoj slovenske krajine« s katerim DKAS, IPoP in CIPRA Slovenija s podporo Ministrstva za okolje in prostor pripravljajo izhodišča za krajinsko politiko. Projekt je zanimiv metodološko in vsebinsko, zasnovan je kot vključujoč proces prepoznavanja problemov in oblikovanja rešitev za izboljšanje razmer v načrtovanju in upravljanju krajine, njegov cilj je sprejem družbenega dogovora o krajinski politiki. S Krajinsko politiko bo Slovenija zapolnila vrzeli v načrtovanju in upravljanju krajine, sistemsko podprla procese preobrazbe krajine in izpolnila zahteve Evropske konvencije o krajini ter tako zagotovila celovito načrtovanje in upravljanje krajine. Stroka s področja urejanja prostora in graditve je leta 2016 v gradivu Kultura prostora zdaj! ugotovila, da sta skrb za varstvo in razvoj krajine v Sloveniji premalo učinkovita, da smo priča postopni razgradnji kakovosti in zmanjševanju razvojne vrednosti slovenske krajine. Razmere se od takrat niso pomembno spremenile in zanimivo bo slišati, kako na načrtovanje in upravljanje krajine gledajo kolegice in kolegi, katerih organizacije so bile povezane  v partnerstvu Odgovorno do prostora!. 


Kontaktna oseba za dodatne informacije: Maja Simoneti, maja.simoneti@ipop.si


Več o dogodkih v mesecu krajinske arhitekture si lahko preberete na www.dkas.si in na njihovi Facebook strani. Več o krajinski politiki, kateri je letošnji mesec krajinske ahtitekture posvečen pa na www.krajinskapolitika.si.


 Vljudno vabljeni na predavanje in razpravo. Več informacij na info@uirs.si.


Program Ljubljana – moje mesto

Slika: Program Ljubljana – moje mesto
0 24844

Program Ljubljana – moje mesto

Obnove stavbnih lupin stavb s statusom kulturne dediščine

Knjižnica Urbanističnega inštituta RS

torek, 2. april 2019 ob 17.00 uri

brezplačna predstavitev v slovenskem jeziku

Knjižnica Urbanističnega inštituta RS, torek, 2. april 2019 ob 17.00 uri, brezplačna predstavitev v slovenskem jeziku

Arhitekt in urbanist Karel Pollak bo predstavil program Ljubljana – moje mesto, ki se izvaja že od leta 1989 in vključuje izvajanje obnov stavbnih lupin spomeniško varstveno pomembnih stavb. Takrat se je mestna vlada Ljubljane v okviru priprav na Svetovni kongres oblikovalcev (ICSID 91) odločila, da bo namesto za običajni blišč ob takšnih prireditvah raje prispevala denar za izboljšanje urejenosti mesta - stavbnih pročelij, kasneje pa tudi javnih površin v starem delu mesta.

V osemdesetih letih je v Ljubljani sicer že potekala celovita »prenova«, v kateri je bilo obnovljenih nekaj stavb in pripravljeni so bili načrti za revitalizacijo območja Stare Ljubljane. Vendar pa je celovita prenova tedaj zastala zaradi družbenih sprememb in denacionalizacije, ukinitve sistemskih virov financiranja ter visoke cene prenove. 

Vzporedno je bil zasnovan program »Ljubljana - moje mesto«, pri katerem MOL sodeluje pri obnovi pročelij in streh. V okviru programa je dolga leta potekalo tudi urejanje javnih površin in njihovo prilagajanje za gibalno in drugače funkcionalno ovirane ljudi. To še poteka, vendar ne pod imenom LMM. 

Z obnavljanjem pročelij in streh, urejanjem odprtega mestnega prostora – trgov, ulic in nabrežij ter odpravljanjem arhitekturnih ovir sledi mesto Ljubljana razvojnim tokovom zahodnih evropskih mest - čeprav ne s celovito prenovo, ki je zaradi razdrobljenosti lastništva in pomanjkanja sistemskih sredstev v našem okolju praktično ni možno izvajati. Vseeno pa mesto z večjo stopnjo urejenosti postaja ne le bolj prijazno prebivalcem, temveč tudi privlačnejše za investicije, razvoj turizma, kongresno dejavnost idr. Raste pa tudi ozaveščenost o pomenu in vrednotah stavbne kulturne dediščine.

Arhitekt in urbanist Karel Pollak, zaposlen na Mestni občini Ljubljana na Oddelku za urejanje prostora že preko 20 let vodi projekt Ljubljana moje mesto in sodeluje pri mnogih drugih nalogah s področja urejanja in rabe javnih površin.

 Vljudno vabljeni na predstavitev in pogovor, ki bo sledil. Več informacij na info@uirs.si.


CONNECTING NATURE

Slika: CONNECTING NATURE
0 9001

CONNECTING NATURE

Connecting nature na predstavitvi raziskovalne dejavnosti UIRS študentom višje strokovne šole - Varstvo okolja in komunala Šolskega centra Novo mesto

Ker CONNECTING NATURE naslavlja sodobne pristope pri načrtovanju, upravljanju in vzdrževanju mest, je bil projekt na kratko predstavljen študentom višje strokovne šole Varstvo okolja in komunala Šolskega centra Novo mesto, ki so Urbanistični inštitut obiskali 29. 03. 2019

RSS
First45679111213Last

 

KONTAKT

Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Trnovski pristan 2
1000 Ljubljana
ali p.p. 3419, 1115 Ljubljana


 Centrala + 386 (0)1 420 13 00
 Tajništvo + 386 (0)1 420 13 10
info@uirs.si
@UrbanInstitut
UIRS

KNJIŽNICA in INDOK CENTER

Delovni čas:
od ponedeljka do petka: 9.00 – 13.00

 + 386 (0)1 420 13 31, + 386 (0)31 581 528
  knjiznica@uirs.si

Loading
  • NOVIČNIK

    Bi bili radi obveščeni o novicah
    in delu Urbanističnega inštituta RS?

    Vpišite svoj e-naslov in se naročite!

Copyright 2024 by UIRS
Back To Top