Search
en-USsl-SI

Naše hiše

Slika: Naše hiše
0 5341

Naše hiše

Priročnik za lastnike, uporabnike, načrtovalce in izvajalce novogradenj in prenov stanovanjskih stavb v občini Idrija

Urbanistični inštitut je v sodelovanju z občino Idrija in lokalnimi strokovnjaki izdal Naše hiše : priročnik za lastnike, uporabnike, načrtovalce in izvajalce novogradenj in prenov stanovanjskih stavb v občini Idrija.

Priročnik si lahko ogledate na spletnih straneh občine Idrija (tukaj) in Urbanističnega inštituta Republike Slovenije (tukaj). Omejeno število brezplačnih tiskanih izvodov je na voljo v tajništvu občine, če bi ga želeli prejeti po pošti pa nam sporočite na urbani.izziv@uirs.si.

Izobraževanje "Hoja"

Slika: Izobraževanje "Hoja"
0 5619

Izobraževanje "Hoja"

sreda, 20. januar 2021 od 10:00 do 14:00 na spletu

Izobraževanje organizira Ministrstvo za infrastrukturo skupaj z izvajalci projekta »Izobraževanje za trajnostno mobilnost« in je šesto v seriji dogodkov na temo sodobnih izzivov celostnega prometnega načrtovanja, organiziranih v letih 2020, 2021 in 2022.

V okviru izobraževanja bodo predstavljeni nekateri novi poudarki na področju načrtovanja za hojo, kot so uvajanje ukrepov za spodbujanje hoje med epidemijo in uporaba orodij za ocenjevanje kakovosti prostora s stališča pešca. Glavni poudarek izobraževanja pa bo na uspešnih domačih in tujih primerih prenosa politik in strategij za spodbujanje hoje v prakso.

Na izobraževanju bodo z nami svoje izkušnje delili trije strokovnjaki.

Bronwen Thornton – mednarodna strokovnjakinja na področju hoje in izvršna direktorica organizacije Walk21. Zavzema se za promocijo hoje, pri čemer sodeluje s skupnostmi in strokovnjaki po vsem svetu.  Njeno delo med drugim vključuje razvoj in izvajanje inovativnih in praktičnih projektov ter orodij v podporo hoji kot načinu mobilnosti.

Dieter Schwab – ustanovitelj in vodja avstrijske iniciative Walkspace Mobility Research in avstrijskega združenja pešcev Walk-space.at, ki promovira hojo v Avstriji. Je tudi član upravnega odbora Mednarodnega združenja pešcev IFP in organizator konference Walkspace.at.

Marko Peterlin – soustanovitelj in direktor IPoP – Inštituta za politike prostora iz Ljubljane, ki podpira skupnosti v smeri trajnostnega urejanja prostora. Njegovi trenutni projekti vključujejo teme kot so hoja kot način mobilnosti ter prometna politika.

Izobraževanje je prednostno namenjeno predstavnikom občin ter strokovnjakom, ki se ukvarjajo s celostnim načrtovanjem prometa na lokalni in regionalni ravni. Udeležba na izobraževanju je brezplačna. Potekalo bo v slovenskem in angleškem jeziku.

Na izobraževanje se lahko prijavite TUKAJ.
Program izobraževanja pa je dosegljiv TUKAJ.

Avtor fotografije: Nela Halilović, IPoP – Inštitut za politike prostora

Izšla je nova številka Urbanega izziva

Slika: Izšla je nova številka Urbanega izziva
0 11835

Izšla je nova številka Urbanega izziva

Letnik 31, številka 2, december 2020

Izšla je nova številka Urbanega izziva, ki prinaša pet znanstvenih člankov.

Lepo vabljeni k branju in oddaji znanstvenih prispevkov za junijsko številko revije!

Srečno 2021!

Slika: Srečno 2021!
0 11957

Srečno 2021!

Vabljeni na predavanja

Slika: Vabljeni na predavanja
0 5144

Vabljeni na predavanja

Osnove raziskovanja v arhitekturi in urbanizmu - Introduction to Research in Architecture and Urbanism

V sredo, 16.12.2020 ob 13:00 na platformi ZOOM

Predavanja bodo potekala v okviru predmeta Osnove raziskovanja v arhitekturi in urbanizmu - Introduction to Research in Architecture and Urbanism, Magistrski študij urbanizma na FA v sodelovanju z Urbanističnim inštitutom Republike Slovenije



Fiume Fantastika, izr. prof. dr. Luka Skansi, Politecnico di Milano

(Ne)vidni markerji prostora, doc. dr. Peter Mikša, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta

Rezmejitve prostora, asist. Janez P. Grom, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo

Predavanja se začnejo v sredo, 16. 12. 2020 ob 13:00 ter končajo predvidoma ob 16:00

Povezava na Zoom: https://uni-lj-si.zoom.us/j/95231235405?pwd=bn-RLS2RmYnRlVVpZQVFrR000bUw4Zz09
Meeting ID: 952 3123 5405
Passcode: 278069

Vljudno vabljeni!

Smoties - Humana mesta

Slika: Smoties - Humana mesta
0 11270

Smoties - Humana mesta

nove aktivnosti posvečene javnim prostorom v majhnih in oddaljenih krajih

Mreža Humana mesta (http://humancities.eu/) je bila vzpostavljena leta 2006 kot platforma za interdisciplinarne izmenjave na področju participativnega oživljanja javnih prostorov.  Poteka v okviru EU programa Ustvarjalna Evropa in v Sloveniji z organizacijsko podporo Motovile – Centra Ustvarjalna Evropa Slovenija (https://sl-si.facebook.com/CEDSlovenia/). Mrežo sestavlja 10 evropskih partnerjev, aktivnosti v Sloveniji vodi Urbanistični inštitut Republike Slovenije (http://www1.uirs.si/sl-si/). Leta 2018 je partnerstvo s svojimi aktivnostmi v Aziji postalo globalno.

Novo nadaljevanje Humanih mest se začenja novembra 2020 z aktivnostmi #Smoties. Naslednja štiri leta bodo posvečena iskanju novih oblik sodelovanja in vzpostavljanja lokalnih partnerstev za izvajanje participativnih in inovativnih pristopov, katerih cilj je boljše razumevanje in oživitev javnih prostorov v majhnih in oddaljenih krajih. Ste pripravljeni preizpraševati svoje predstave o pojavnih oblikah javnega življenja v oddaljenih krajih našega sveta? Potovanje se začenja, dobrodošli, da se pridružite in spremljate #Smoties (https://www.facebook.com/humancitiesEU/) za sveže informacije!

Ven za zdravje 2 - načrtovanje zunanjega prostora mest in naselij za zdrav življenjski slog

Slika: Ven za zdravje 2 - načrtovanje zunanjega prostora mest in naselij za zdrav življenjski slog
0 5024

Ven za zdravje 2 - načrtovanje zunanjega prostora mest in naselij za zdrav življenjski slog

predstavitev v okviru letnega srečanja Zdravih mest 2020 (18. 11. 2020)

Strokovna skupina programa Ven za zdravje 2 z Urbanističnega inštituta RS, je v okviru letnega srečanja Zdravih mest 2020 (18. 11. 2020) predstavila projekt Ven za zdravje - načrtovanje zunanjega prostora mest in naselij za zdrav življenjski slog. Večdelna predstavitev mag. Ine Šuklje Erjavec in Jane Kozamernik je vključevala tako predstavitev programa, ki je s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje potekal v letih 2017-2019, kot tudi vpogled v možnosti uporabe vsebin v okviru prostorskega načrtovanja na občinski ravni.  

Na primeru občine Kočevje, testnega primera v programu Ven za zdravje,  se je izpostavilo poglede ter priložnosti in ovire za vključevanje obravnavanih vsebin v okvir prostorskega načrtovanja  na ravni občine. Z udeleženci je izkušnje delila tudi predstavnica občine Kočevje Tanja Štajdohar Urh, ki se ji za sodelovanje najlepše zahvaljujemo. 

Program Ven za zdravje 2 – promocija strokovnih usmeritev načrtovanja zelenih površin za aktivni življenjski slog med deležniki na lokalni ravni, sofinancira Ministrstvo za zdravje RS v okviru programov na področju prehrane in telesne dejavnosti za zdravje do 2022 in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

Več o dogodkih, ki se odvijajo v okviru projekta tukaj.

 

Izšla je nova številka strokovne izdaje Urbanega izziva

Slika: Izšla je nova številka strokovne izdaje Urbanega izziva
0 4844

Izšla je nova številka strokovne izdaje Urbanega izziva

11/2020

Uredništvo revije Urbani izziv sporoča, da je izšla jesenska strokovna izdaja revije Urbani izziv. Obsega 140 strani. Cena enega izvoda je 5 evrov.

Vsebina se nanaša na urejanje in načrtovanje prostora v Sloveniji. Osrednja tema je Podoba slovenskih naselij in krajine – aktualna tematika letošnjega strokovnega srečanja Društva urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije.

Za kazalo vsebine nove številke kliknite tukaj.

Če želite publikacijo prejeti, nam pišite na e-naslov: urbani.izziv-strokovni@uirs.si.

Vabimo vas tudi, da do konca januarja pošljete svoje prispevke za spomladansko strokovno izdajo revije Urbani izziv.

Delovanje knjižnice UIRS od 26. 10. 2020 dalje

Slika: Delovanje knjižnice UIRS od 26. 10. 2020 dalje
0 5060

Delovanje knjižnice UIRS od 26. 10. 2020 dalje

Knjižnica je zaprta, omogočamo pa brezstični prevzem in vračilo gradiva

Zaradi poslabšanja epidemiološke situacije v državi bo knjižnica UIRS od 26. 10. 2020 dalje zaprta vendar pa bomo omogočali brezstično izposojo in vračilo gradiva ter obisk knjižnice po predhodnem dogovoru.

Naročilo gradiva je možno preko servisa Moja knjižnica ali elektronske pošte knjiznica@uirs.si. Ko bomo gradivo pripravili vas bomo o tem obvestili in se dogovorili kdaj boste gradivo lahko prevzeli. Naročiti je možno največ 5 enot gradiva. Omogočamo tudi spletni vpis v knjižnico. Članarina je brezplačna. Če gradiva ne morete prevzeti osebno vam ga lahko pošljemo po pošti. Poštnino plača uporabnik.

Možno je tudi vračilo knjig, bomo pa vsemu izposojenemu gradivu avtomatično podaljšali rok izposoje. Nov rok vračila bo en mesec po ponovnem odprtju knjižnice. Gradivo ima podaljšan rok izposoje tudi, če to ni vidno v servisu moja knjižnica.

Če imate zahtevnejšo iskalno zahtevo oziroma bi želeli našo pomoč pri iskanju gradiva nas o tem obvestite in dogovorili se bomo za pomoč preko telefona oziroma videoklica z aplikacijo zoom. Omogočamo tudi obisk knjižnice po predhodnem dogovoru.

Za dodatne informacije nam pišite knjiznica@uirs.si ali pa nas pokličite 031 581 528.

Ostanite zdravi!

Izobraževanje Mikromobilnost

Slika: Izobraževanje Mikromobilnost
0 5163

Izobraževanje Mikromobilnost

21. oktober 2020 od 10:00 do 14:00 na spletu

PRIJAVA do 15. 10. 2020

Vabimo vas, da si rezervirate termin za udeležbo na izobraževanju  
»Mikromobilnost«, ki bo potekalo v sredo, 21. oktobra 2020 od 10:00 do 14:00 na spletu.

Izobraževanje organizira Ministrstvo za infrastrukturo skupaj z izvajalci projekta »Izobraževanje za trajnostno mobilnost« in je peto v seriji dogodkov na temo sodobnih izzivov celostnega prometnega načrtovanja, ki bodo v okviru projekta organizirani v letih 2020, 2021 in 2022.

Mikromobilnost je vroča tema načrtovanja prometa v mestih. Nanaša se na majhna in lahka vozila na lasten ali električni pogon, ki ne presegajo 25 km/h in jih upravljajo uporabniki sami. Ob klasičnih kolesih, skirojih in rolkah, ki jih uporabljamo že desetletja, se mesta soočajo s hitro rastjo uporabe novih potovalnih načinov mikromobilnosti, kot so električna kolesa, skiroji, rolke in podobna vozila ter različni sistemi njihove izposoje, zaradi katerih so lahko mestne ulice čez noč preplavljene s temi vozili. Njihov množičen pojav je v mnogih mestih razplamtel vročo razpravo in pozive k ukrepanju ter regulaciji področja mikromobilnosti.

Gre za obliko mobilnosti, ki je še v povojih in odpira mestom številna vprašanja. Svoje izkušnje z upravljanjem in razvojem mikromobilnosti bodo z nami delili Karen Vancluysen iz evropske mreže mest POLIS, Tim Asperges iz belgijskega mesta Leuven in Peter Žnidaršič iz podjetja Nomago.

Izobraževanje je prednostno namenjeno predstavnikom občin ter strokovnjakom, ki se ukvarjajo s celostnim načrtovanjem prometa na lokalni in regionalni ravni. Udeležba na izobraževanju je brezplačna. Potekalo bo v slovenskem in deloma angleškem jeziku s prevodom.

Na izobraževanje se lahko prijavite do 15. 10. 2020 TUKAJ.
Program izobraževanja pa je dosegljiv TUKAJ.

Vabilo k oddaji prispevkov za posebno številko revije Urbani izziv - Spreminjanje ulic v spreminjajočih se mestih: zagotavljanje ulic za vse?

Slika: Vabilo k oddaji prispevkov za posebno številko revije Urbani izziv - Spreminjanje ulic v spreminjajočih se mestih: zagotavljanje ulic za vse?
0 10919

Vabilo k oddaji prispevkov za posebno številko revije Urbani izziv - Spreminjanje ulic v spreminjajočih se mestih: zagotavljanje ulic za vse?

Rok za oddajo izvlečkov je 15. 10. 2020.

Vljudno vas vabimo k oddaji prispevkov za posebno številko revije Urbani izziv z naslovom

SPREMINJANJE ULIC V SPREMINJAJOČIH SE MESTIH: ZAGOTAVLJANJE ULIC ZA VSE?

Posebna številka bo izdana v angleškem jeziku.
Rok za oddajo izvlečkov: 15. oktober 2020.
Več informacij tukaj.

S spoštovanjem,
uredništvo revije Urbani izziv in gostujoči uredniki

Prostorskim načrtovalcem se v organizaciji ZAPS predstavljajo priročniki MOP in MZ

Slika: Prostorskim načrtovalcem se v organizaciji ZAPS predstavljajo priročniki  MOP in MZ
0 5076

Prostorskim načrtovalcem se v organizaciji ZAPS predstavljajo priročniki MOP in MZ

30. 9. 2020 - ZOOM

ZAPS v sodelovanju z MOP organizira predstavitev priročnikov v sredo, 30. 9. 2020 preko platforme ZOOM
PRIJAVA.

Predstavljeni bodo štirje priročniki, ki ji je Ministrstvo za okolje in prostor izdalo v sklopu Državnega prostorskega reda:  "Tipologija stavb",  "Zeleni sistem v mestih in naseljih", "Regulacijski elementi" in "Mirujoči promet v urbanih naseljih".  Priročnik "Ven za zdravje"  pa je zaključno gradivo programa Strokovne podlage za prostorsko načrtovanje zelenih površin za spodbujanje telesnih dejavnosti prebivalstva in ga je sofinanciralo Ministrstvo za zdravje.

Priročnike bodo predstavili: dr. Ilka Čerpes in dr. Alenka Fikfak (obe Fakulteta za arhitekturo) ter dr. Luka Mladenovič, mag. Ina Šuklje Erjavec in Jana Kozamernik (vsi Urbanistični inštitut RS).

Več o programu izveste TUKAJ.


4. mednarodna spletna konferenca Mestna ulica4 / City Street4 (CS4)

Slika: 4. mednarodna spletna konferenca Mestna ulica4  / City Street4 (CS4)
0 10658

4. mednarodna spletna konferenca Mestna ulica4 / City Street4 (CS4)

23. in 24. september 2020

Konferenca naslavlja vprašanja sodobnega urejanja javnega prostora iz različnih inter- in trans-disciplinarnih perspektiv.

Program konference Več o konferenci

Predavatelji bodo v desetih tematskih sekcijah med drugim obravnavali integralne pristope k univerzalni mobilnosti, vpliv urbanih gostot na kvaliteto javnega prostora in njeno neposredno soodvisnost s trajnostnimi oblikami mobilnosti.

Glavni govorniki

Bernard Khoury, neodvisni projektant, Beirut: Toxic Grounds
Luka Skansi, Politehnika v Milanu: Fiume Fantastika. Monuments of a City of Five Capitals
Darko Radović, Univerza Keio, Tokyo: When we think about streets, we are always thinking about something else
Davisi Boontharm, Univerza Meiji, Tokyo: Capturing the Captivating Streets
Luka Mladenovič, Urbanistični inštitut RS: Public transport and our cities

2 okrogli mizi v sodelovanju z AESOP

sreda, 23. september ob 15:30 - Public Spaces - Knowledge Transition Between Research, Policy and Practice
četrtek, 24. september ob 15:30 - Moving Around our Cities in the Times of Epidemics – the Changed Demand for Public Spaces

Program konference TUKAJ. 

Več o konferenci TUKAJ.

Uradni program bo potekal v angleškem jeziku. Udeležba na konferenci je brezplačna.

Priročnik Stanovanje v starosti

Slika: Priročnik Stanovanje v starosti
0 4907

Priročnik Stanovanje v starosti

Priročnik avtorjev Barbare Železnik, Richarda Sendija (UIRS) in Boštjana Kerblerja (UIRS).

V okviru raziskovalnega projekta ARRS in založbe Urbanističnega inštituta Republike Slovenije je izšel priročnik Stanovanje v starosti. Knjiga avtorjev Barbare Železnik, Richarda Sendija in Boštjana Kerblerja ima podnaslov Prilagoditve domačega okolja za kakovostno bivanje. Obsega 240 strani besedil ter barvnih skic in fotografij. Namenjena je strokovnjakom, ki se ukvarjajo s proučevanjem in načrtovanjem prostora, in posameznikom, ki si zase in za svoje bližnje želijo, da bi lahko v svojih domovih čim dalj časa živeli samostojno, varno, zdravo in zadovoljno.

Priročnik je mogoče kupiti pri Urbanističnem inštitutu RS in stane 15 evrov. NAROČI.

Po priročniku lahko na kratko prelistate TUKAJ ali pa si ogledate ZLOŽENKO.

Nova izdaja Urbanega izziva

Slika: Nova izdaja Urbanega izziva
0 4831

Nova izdaja Urbanega izziva

vol. 31/1

Poletna številka Urbanega izziva

Izšla je poletna številka Urbanega izziva, ki prinaša pet
znanstvenih člankov in eno predstavitev mednarodnega raziskovalnega
projekta.

Teme člankov so tudi tokrat raznolike, trije članki predstavljajo
problematiko mest: senzorične vtise in zaznave prebivalcev o prenovi
glavne mestne ulice, samoorganizacijo in ureditev mestne ulične
tržnice ter potovanja z mestnim avtobusom (v Ljubljani). Sledita
članek o načrtovanju in upravljanju povodij ter pregledni članek na
temo prilagajanja podnebnim spremembam v gradbenem sektorju.

Za naslovnico revije smo tokrat izbrali čudovito fotografijo
slovenskega fotografa Bojana Golčarja iz cikla Posledice.

Lepo vabljeni k branju revije TUKAJ in oddaji znanstvenih prispevkov za
naslednjo  - decembrsko številko revije!

Odpiralni čas knjižnice od 1.9. dalje

Slika: Odpiralni čas knjižnice od 1.9. dalje
0 4911

Odpiralni čas knjižnice od 1.9. dalje

Sprememba urnika

od ponedeljka do petka: 9.00 – 13.00,
ob torkih tudi popoldne: 15.00 – 17.00.

Uporabnike knjižnice obveščamo, da bo knjižnica od 1. septembra dalje ponovno odprta po normalnem urniku in sicer od ponedeljka do petka od 9h do 13h ter ob torkih tudi v popoldanskem času od 15ih do 17ih. V tem času omogočamo dostop do gradiva, uporabo čitalnice, izposojo in vračanje gradiva.

Še vedno pa je možna izposoja gradiva na dom ob predhodnem naročilu gradiva. Naročilo je možno preko servisa Moja knjižnica ali elektronske pošte knjiznica@uirs.si. Ko bomo gradivo pripravili vas bomo o tem obvestili in se dogovorili kdaj boste gradivo lahko prevzeli. Omogočamo tudi spletni vpis v knjižnico. Članarina je brezplačna. Če gradiva ne morete prevzeti osebno vam ga lahko pošljemo po pošti. Poštnino plača uporabnik. 

Za dodatne informacije nam pišite knjiznica@uirs.si ali pa nas pokličite 031 581 528.

Veselimo se vašega obiska.

Podaljšanje roka za sodelovanje v foto natečaju »Mobilnostni rokenrol ulic / Streets’ Mobility Rock ’n’ Roll«

Slika: Podaljšanje roka za sodelovanje v foto natečaju »Mobilnostni rokenrol ulic / Streets’ Mobility Rock ’n’ Roll«
0 5686

Podaljšanje roka za sodelovanje v foto natečaju »Mobilnostni rokenrol ulic / Streets’ Mobility Rock ’n’ Roll«

Podaljšanje roka do 30. septembra 2020

Foto natečaj v okviru konference CS4

V okviru konference City Street 4, ki bo potekala v Ljubljani med 23. in 26. septembrom, se odpira foto natečaj “ Mobilnostni rokenrol ulic  - Streets’ Mobility Rock ‘n’ Roll“. Vabimo vse nadobudne fotografe in ljubitelje fotografije, da se pridružijo natečaju in sodelujejo s fotografijo in njenim podnapisom, ki prikažeta različne načine mobilnosti na ulicah sodobnih mest. Avtor naj si prizadeva zajeti prizor, kjer je prikazan več kot en način mobilnosti – fotografija naj prikazuje prepletenost različnih načinov mobilnosti v vsakdanjem življenju mestnih ulic. Več ljudi in načinov njihove mobilnosti na ulici, boljši rokenrol!

Več informacij o fotografskem natečaju v angleškem jeziku najdete TUKAJ, za informacije v slovenskem jeziku prosimo pišite na citystreet4@posta.uirs.si.  

Organizacijski odbor konference CS4

Nova orodja za pripravo celostnih prometnih strategij

Slika: Nova orodja za pripravo celostnih prometnih strategij
0 5515

Nova orodja za pripravo celostnih prometnih strategij

Izobraževanje na spletu, četrtek, 18. junija 2020 od 10:00 do 14:00

Izobraževanje je prednostno namenjeno predstavnikom občin ter strokovnjakom, ki se ukvarjajo s celostnim načrtovanjem prometa na lokalni in regionalni ravni. Udeležba na izobraževanju je brezplačna. Potekalo bo v slovenskem in angleškem jeziku.

Izobraževanje organizira Ministrstvo za infrastrukturo skupaj z izvajalci projekta »Izobraževanje za trajnostno mobilnost« in je četrto v seriji dogodkov na temo sodobnih izzivov celostnega prometnega načrtovanja, ki bodo v okviru projekta organizirani v letih 2020, 2021 in 2022.

Tema drugega izobraževanja so nova orodja za pripravo celostnih prometnih strategij ter celostne prometne strategije za majhna in srednje velika mesta. Na izobraževanju bosta sodelovala dva tuja predavatelja.

Lasse Brand je strokovnjak za urbano mobilnost z izkušnjami na področju strateškega planiranja, spremljanja in vrednotenja, analize politik ter moderiranja procesov z javnostjo. Njegovo delo v podjetju Rupprecht Consult se osredotoča na podporo mest pri razvoju celostnih prometnih strategij, pri optimizaciji načrtovanja prometa ter spodbujanju učenja in izmenjave izkušenj med izvajalci. Njegovo predavanje bo na temo celostnih prometnih strategij za majhna in srednje velika mesta.

Dr. Wolfgang Backhaus je družboslovec, ki v podjetju Rupprecht Consult vodi skupino za kolektivno in inteligentno mobilnost. Njegovi trenutni projekti se ukvarjajo z javnim prometom, avtomatizirano vožnjo in elektromobilnostjo. Predstavil bo orodje za samooceno CPS.

Predstavljeni orodji sta nastali v okviru projekta LOW-CARB, ki pomaga organizacijam in mestom pri prehodu na nizkoogljično mobilnost. Več informacij o projektu je na voljo na povezavi.

Izobraževanje je prednostno namenjeno predstavnikom občin ter strokovnjakom, ki se ukvarjajo s celostnim načrtovanjem prometa na lokalni in regionalni ravni. Udeležba na izobraževanju je brezplačna. Potekalo bo v slovenskem in angleškem jeziku.

Na izobraževanje se lahko prijavite TUKAJ.

Program izobraževanja pa je dosegljiv v priponki spodaj.


Lepo vabljeni!


Avtor fotografije: Simon Koblar

Svetovni dan art nouveauja

Slika: Svetovni dan art nouveauja
0 5553

Svetovni dan art nouveauja

10. junij 2020

10. junija praznujemo svetovni dan art nouveauja - nove umetnosti, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenila podobo mest v Evropi in tudi izven nje. Na ta dan sta umrla Antoni Gaudi in Ődön Lechner, dva izmed najbolj karizmatičnih artnouveaujevskih arhitektov, ki sta na različnih koncih Evrope umetnost popeljala v novo stoletje.

Zamisel o praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se je leta 2013 porodila sodelavcem madžarske revije Art Nouveau Magazine. Od tedaj vse aktivnosti ob svetovnem dnevu art nouveauja koordinirata mednarodna mreža Réseau Art Nouveau Network (RANN) v Bruslju in Ruta del Modernisme v Barceloni, katerih članica je tudi Ljubljana.  V tednu okrog 10. junija v vseh partnerskih mestih mreže RANN potekajo najrazličnejši dogodki – razstave, predavanja, vodeni sprehodi po mestih in muzejskih zbirkah.

Praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se pridružuje tudi Ljubljana z objavo na spletnih straneh MOL in članic skupine Art nouveua Ljubljana.

Več o svetovnem dnevu artnouveauja in aktivnostih mednarodne mreže RANN najdete na spletni strani.

V pasaži Urbanističnega inštituta RS si lahko ogledate fotografsko razstavo Secesijski motivi na ljubljanskih hišah; obnovljena secesijska dediščina s sofinanciranjem Mestne občine Ljubljana v okviru programa Ljubljana – moje mesto (LMM).

Delovanje Knjižnice UIRS od 1. 6. 2020 dalje

Slika: Delovanje Knjižnice UIRS od 1. 6. 2020 dalje
0 5270

Delovanje Knjižnice UIRS od 1. 6. 2020 dalje

Odprtost knjižnice

Od 1. junija 2020 dalje bo knjižnica UIRS odprta ob torkih in sredah od 9h do 13h

Uporabnike knjižnice obveščamo, da bo knjižnica tudi v mesecu juliju 2020 odprta ob torkih in sredah od 9h do 13h. V tem času omogočamo dostop do gradiva, uporabo čitalnice, izposojo in vračanje gradiva.

Še vedno pa je možna izposoja gradiva na dom ob predhodnem naročilu gradiva. Naročilo je možno preko servisa Moja knjižnica ali elektronske pošte knjiznica@uirs.si. Ko bomo gradivo pripravili vas bomo o tem obvestili in se dogovorili kdaj boste gradivo lahko prevzeli. Omogočamo tudi spletni vpis v knjižnico. Članarina je brezplačna. Če gradiva ne morete prevzeti osebno vam ga lahko pošljemo po pošti. Poštnino plača uporabnik. 

Za dodatne informacije nam pišite knjiznica@uirs.si ali pa nas pokličite 031 581 528.

Veselimo se vašega obiska.


RSS
123468910Last

 

KONTAKT

Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Trnovski pristan 2
1000 Ljubljana
ali p.p. 3419, 1115 Ljubljana


 Centrala + 386 (0)1 420 13 00
 Tajništvo + 386 (0)1 420 13 10
info@uirs.si
@UrbanInstitut
UIRS

KNJIŽNICA in INDOK CENTER

Delovni čas:
od ponedeljka do petka: 9.00 – 13.00

 + 386 (0)1 420 13 31, + 386 (0)31 581 528
  knjiznica@uirs.si

Loading
  • NOVIČNIK

    Bi bili radi obveščeni o novicah
    in delu Urbanističnega inštituta RS?

    Vpišite svoj e-naslov in se naročite!

Copyright 2024 by UIRS
Back To Top