Search
en-USsl-SI

Razvoj krajine in odprtega prostora na alpskih metropolitanskih območjih

Slika: Razvoj krajine in odprtega prostora na alpskih metropolitanskih območjih
0 3874

Razvoj krajine in odprtega prostora na alpskih metropolitanskih območjih

Drugi in tretji novičnik projekta LOS_DAMA!

V projektu se osredotočamo na krajino v zaledju osrednjih mest metropolitanskih območij, ki je po eni strani izpostavljena pritiskom za različne rabe, po drugi strani pa zelo pomembna zaradi naravnih in kulturnih virov ter dediščine in kot dejavnik kvalitete življenja. Obravnavamo vprašanja razvoja, uporabe in upravljanja tega prostora.

Projekt poteka v programu Območje Alp, v njem sodeluje deset partnerjev – lokalnih in regionalnih oblasti ter izobraževalnih in raziskovalnih ustanov iz Avstrije, Francije, Italije, Nemčije in Slovenije. Vodilni partner je Mesto München, partner v Sloveniji pa Urbanistični inštitut Republike Slovenije.

Izšla sta drugi in tretji novičnik projekta, kjer si lahko preberete o pilotnih aktivnostih, ki jih izvajajo partnerji, o memorandumu o soglasju in sodelovanju, o jesenski šoli projekta, transnacionalni izmenjavi in učenju, ter o makro-regionalnem omrežju za peri-urbane krajine Območja Alp.

Vabimo vas tudi k ogledu videa o jesenski šoli. Potekala je jeseni 2018 v Salzburgu in Münchnu na temo Poudarimo »običajno«. Kako razvijati vsakdanje krajine v alpskih mestnih regijah. Namenjena je bila študentom in mladim strokovnjakom z območja Alp.

Več informacij o projektu je na voljo na spletnih straneh programa Območje Alp in Urbanističnega inštituta RS.

Urban and spatial challenges in South Africa: Continuing (and extending) the conversation

Slika: Urban and spatial challenges in South Africa: Continuing (and extending) the conversation
0 3175

Urban and spatial challenges in South Africa: Continuing (and extending) the conversation

Posebna številka znanstvene revije Urbani izziv

Izšla je posebna številka znanstvene revije Urbani izziv, v celoti posvečena prostorskim, urbanističnim, okoljskim in sociološkim izzivom v Južnoafriški republiki »Urban and spatial challenges in South Africa: Continuing (and extending) the conversation«.

Revija prinaša petnajst znanstvenih člankov v angleškem jeziku. Prosto je dostopna TUKAJ.

Lepo vabljeni k branju!

Spodbujanje industrijske simbioze za prehod regij v krožno gospodarstvo

Slika: Spodbujanje industrijske simbioze za prehod regij v krožno gospodarstvo
0 3966

Spodbujanje industrijske simbioze za prehod regij v krožno gospodarstvo

Konferenca v okviru projekta SYMBI

Konferenca Spodbujanje industrijske simbioze za prehod regij v krožno gospodarstvo

Ukrepi za prehod v krožno gospodarstvo postajajo stalnica razvojnih politik, tako na EU kot na nacionalni ravni. Med pomembnimi gradniki prehoda v nizkoogljično družbo je tudi industrijska simbioza, ki je bila osrednja tema konference Spodbujanje industrijske simbioze za prehod regij v krožno gospodarstvo, ki jo je 6. marca 2019 v okviru projekta SYMBI organizirala Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK). Udeleženci konference so skupaj s številnimi domačimi in tujimi govorniki razpravljali o sinergijah med uvajanjem industrijske simbioze in učinkovitim prostorskim načrtovanjem, o ocenjevanju tržnega potenciala industrijske simbioze ter o možnostih za izvajanje raziskovalnih projektov s tega področja. Med drugim so se udeleženci seznanili z danskim primerom Kalundborg, kjer so kot prvi na svetu začeli uvajati ta koncept. Med govorniki je bil tudi naš sodelavec Boštjan Cotič, ki je predstavil rezultate projekta LUMAT, kjer so med drugim prepoznali potencial industrijske simbioze pri varovanju in ponovni uporabi zemljišč v prostorskem načrtovanju. 

Uvrstite mobilnost med strateške priložnosti

Slika: Uvrstite mobilnost med strateške priložnosti
0 3915

Uvrstite mobilnost med strateške priložnosti

Nacionalne smernice za pripravo Mobilnostnih načrtov za ustanove

Zbirka nacionalnih usmeritev na področju trajnostne mobilnosti.

Raziskovalci Urbanističnega inštituta Republike Slovenije so v sodelovanju s podjetjem ZUM urbanizem za Ministrstvo za infrastrukturo pripravili publikacijo Uvrstite mobilnost med strateške priložnosti: Nacionalne smernice za pripravo Mobilnostnih načrtov za ustanovo. Publikacija je izšla januarja 2019, avtorji pa so: Aljaž Plevnik, Luka Mladenovič, Mojca Balant, Simon Koblar ter Mateja Kukovec. 

Celotna publikacijo vam je v .pdf obliki na voljo na koncu članka. 

CONNECTING NATURE

Slika: CONNECTING NATURE
0 8110

CONNECTING NATURE

Projekt izpostavljen na predstavitvi raziskovalnega programa Prostorsko načrtovanje upravnemu odboru Urbanističnega inštituta Republike Slovenije

Vodja raziskovalnega programa Prostorsko načrtovanje (2019 – 2023), ki ga financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, dr. Barbara Goličnik Marušić, je upravnemu odboru Inštituta predstavila koncept, delovanje in rezultate raziskovalnega programa.

 Delo v okviru programa poteka v štirih delovnih paketih.

DP1: Vrednotenje sodobnih razvojnih paradigem in usmeritev z namenom ugotavljanja njihove uporabne vrednosti v procesih prostorskega načrtovanja

DP2: Mobilnost in nizko ogljična družba

DP3: Prostorska demografija, migracije in socialne inovacije ter izzivi za stanovanjsko oskrbo

DP4: Razvoj metod in orodij za izvajanje načrtovalskih procesov ter prikaz stanj, sprememb in simulacij razvoja prostora

Med izzivi DP 1 Vrednotenje sodobnih razvojnih paradigem in usmeritev z namenom ugotavljanja njihove uporabne vrednosti v procesih prostorskega načrtovanja je predstavila primer povezovanja raziskovalnih projektov in bazičnih raziskav raziskovalnega programa s tematiko Vse-vključujoče paradigme/ pristopi/ koncepti relevantni za prostorsko načrtovanje: Interpretacija NBS, poudarila raziskovalno tematiko projekta CONNECTING NATURE in podala dodane vrednosti, ki jih prinaša obravnava tematike v raziskovalnem programu.


Čebelarstvo v Sloveniji

Slika: Čebelarstvo v Sloveniji
0 4255

Čebelarstvo v Sloveniji

Omemba Urbanističnega inštituta RS v ameriškem blogu

V članku "What the U.S. Could Learn From Slovenia About Protecting Bees", ki govori o čebelarstvu in je objavljen na ameriškem blogu Civil Eats, je omenjen tudi Urbanistični inštitut RS. Članek si lahko v celoti preberete TUKAJ.

Challenging the city scale: Journeys in People-Centered Design

Slika: Challenging the city scale: Journeys in People-Centered Design
0 3446

Challenging the city scale: Journeys in People-Centered Design

Nova publikacija v okviru projekta Humana mesta

Od leta 2014 se mreža Humana mesta ukvarja s projektom Challenging the City Scale, vseevropskim projektom, ki ga vodi Cité du design Saint-Étienne in ga podpira program Ustvarjalna Evropa. Partnerji projekta Humana mesta so izvedli urbane eksperimente v 11 evropskih mestih, ti so državljane spodbudili k premisleku o prostorih v katerih živijo, delajo in preživljajo svoj prosti čas. S pomočjo pogovorov s sodelujočimi, publikacija Challenging the city scale: Journeys in People-Centered Design raziskuje orodja in instrumente ter kako s procesi od spodaj navzgor (bottom-up) in njihovim oblikovanjem, ustvarjati nove ideje za prenovo mesta. Ponuja navdih in vpogled vsem, od praktikov in politikov do oblikovalcev in aktivnih državljanov, ki želijo preizkusiti nove načine za skupno ustvarjanje humanih mest.

E-knjiga  je v celoti dostopna TUKAJ.

SREČNO 2019!

Slika: SREČNO 2019!
0 5073

SREČNO 2019!

Sodelovalno načrtovanje prostora

Slika: Sodelovalno načrtovanje prostora
0 20395

Sodelovalno načrtovanje prostora

Brezplačno predavanje v angleškem jeziku

Knjižnica Urbanističnega inštituta RS, torek, 15. januar 2019 ob 17.00 uri

Kljub vse večji podpori vključevanju prebivalcev v procese načrtovanja in urejanja prostora se zdi, da še vedno obstaja razkorak med željo po vključevanju javnosti in standardnimi posvetovalnimi procedurami, ki sledijo. Čas je za spremembe, ki bodo lokalne skupnosti postavile v središče načrtovanja in urejanja prostora. Predavanje bo predstavilo inovativne metode soustvarjanja (oz. sodelovalnega ustvarjanja krajev z močno identiteto) in njihove aplikacije na lokalnem nivoju. Kakšne možnosti bi se lahko pojavile, če bi prostor dejansko soustvarjali (in ne izvajali le konzultacij, ki so pogosto približek tokenizma)? Kako naj pripravljalne dejavnosti pripomorejo in podprejo urbanistično-oblikovalske dogodke? Kako lahko merimo njihov učinek v fazah sodelovalnega skupnostnega načrtovanja prostora, ki sledijo? Kakšna je najboljša praksa, ki je uporabna za pojasnitev stopnje bistvenih načrtovalskih in oblikovalskih znanj, ki jih moderator postopkov potrebuje (če sploh) na tovrstnih skupnostnih dogodkih?

Tematika je v kontekstu povečanega obsega participativnih in skupnostnih dogodkov v Evropi in po svetu zelo aktualna in vključuje uporabo različnih orodij in metod sodelovanja javnosti. Raziskava, ki jo bo predstavil predavatelj, prinaša pomemben pregled sestavnih delov in korakov participativnega procesa, njene ugotovitve pa bodo pomagale pri razumevanju in povečanju končnega učinka skupnostnih participativnih procesov. 

Dr. Husam AlWaer je urbanist z ozadjem v arhitekturi, urbanističnem načrtovanju in trajnosti, ki piše in govori o ustvarjanju boljših krajev. Je nagrajen avtor in kurator dogodkov, ki se osredotoča na vprašanja ustvarjanja mest in urbanistične prakse ter njihovih družbenih vplivov. Ukvarja se z izobraževanjem in moderiranjem dogodkov na državni in mednarodni ravni, ter je višji predavatelj na področju trajnostnega urbanega oblikovanja in vrednotenja na šoli za družbene vede Univerze v Dundeeju. Strastno se zanima za prihodnost trajnostnih krajev in mest, zlasti za razvoj novega razmišljanja o procesih in metodah za udejanjanje trajnostnega urbanizma ter načina njihovega izvajanja in upravljanja.

Vljudno vabljeni na predavanje in pogovor, ki bo sledil.

Rezultati projekta HEPNESS

Slika: Rezultati projekta HEPNESS
0 3618

Rezultati projekta HEPNESS

Včeraj je Geografski inštitut Antona Melika (ZRC SAZU) predstavil rezultate projekta "Promocija zdravega okolja in podpora ekosistemskim storitvam za razvoj aktivnih mest – HEPNESS". Zasnovali so spletno aplikacijo rekreacijske infrastrukture v Ljubljani z zemljevidom »Sprosti se na prostem« in poudarili pomembne vidike rekreacije, ki jih obravnavamo tudi v projektu »Ven za zdravje«:

• Rekreacija v zelenem okolju ima večji učinek na telo in na dobro počutje kot aktivnosti, ki se izvajajo v športnih objektih. 

• Rekreacija na prostem ne zajema le fizične krepitve telesa, temveč tudi zmanjšuje stres in izboljšuje duševno zdravje. 

Nova številka Urbanega izziva

Slika: Nova številka Urbanega izziva
0 3005

Nova številka Urbanega izziva

Izšla je decembrska številka znanstvene revije Urbani izziv, letnik 29, številka 2.

Revija prinaša štiri znanstvene članke in predstavitev projekta. Vsi prispevki so v celoti objavljeni v slovenskem in angleškem jeziku. Revija je prosto dostopna na strani: http://www.urbani-izziv.si/sl-si/kazalo_r/id/71/id_k/r (v angleškem jeziku na strani: http://www.urbani-izziv.si/en-gb/Content_r/id/71/id_k/r ). 

Lepo vabljeni k branju!

Univerzitetna Prešernova nagrada

Slika: Univerzitetna Prešernova nagrada
0 3344

Univerzitetna Prešernova nagrada

Naš sodelavec Simon Koblar je za magistrsko delo z naslovom Predlog alternativnega omrežja javnega potniškega prometa v Ljubljanski urbani regiji prejel univerzitetno Prešernovo nagrado. Naloga je nastala pod mentorstvom dr. Blaža Repeta in somentorstvom dr. Aljaža Plevnika. V nalogi je ugotovil, da obstoječe omrežje javnega potniškega prometa v Ljubljanski urbani regiji ni optimalno, ter zasnoval alternativno omrežje z manjšim številom linij, katero je enostavnejše za razumevanje ter omogoča boljšo povezanost in prostorsko dostopnost.

Revija LUMAT

Slika: Revija LUMAT
0 3130

Revija LUMAT

Izšla je nova številka revije LUMAT. Preberete si jo lahko na povezavi:  https://bit.ly/2Q3Det4 .

JAVNI PROSTORI ZA LOKALNO ŽIVLJENJE

Slika: JAVNI PROSTORI ZA LOKALNO ŽIVLJENJE
0 11225

JAVNI PROSTORI ZA LOKALNO ŽIVLJENJE

Posebna številka Urbanega izziva

Izšla je posebna številka Urbanega izziva JAVNI PROSTORI ZA LOKALNO ŽIVLJENJE. Prispevki so bili izbrani na mednarodnem dogodku Humana mesta Ljubljana 2017, ki sta ga organizirala Urbanistični inštitut Republike Slovenije in Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani v okviru sodelovanja evropske mreže Humana mesta (www.humancities.eu) in AESOP-ove tematske skupine Javni prostori in urbane kulture (https://www.aesop-planning.eu/blogs/en_GB/urban-cultures-and-public-spaces). Publikacija prinaša nove vpoglede v tematiko participativnega načrtovanja and urejanja javnega prostora. Za brezplačni dostop sledite tej povezavi: https://urbaniizziv.uirs.si/kazalo_p/id/70/id_k/p.

Okrogla miza ob izdaji strokovne številke Urbanega izziva

Slika: Okrogla miza ob izdaji strokovne številke Urbanega izziva
0 4116

Okrogla miza ob izdaji strokovne številke Urbanega izziva

Knjižnica Urbanističnega inštituta RS

torek, 23. 10. 2018 ob 17.00

Vabimo vas na Okroglo mizo ob izdaji strokovne številke Urbanega izziva, v katerem je Zbornik prispevkov letošnjega 29. Sedlarjevega srečanja. Okrogla miza bo v torek, 23. 10. 2018 ob 17.00 uri v prostorih knjižnice Urbanističnega inštituta Republike Slovenije v Ljubljani, Trnovski pristan 2 (vhod s pasaže). Na okrogli mizi se bomo spomnili tematik Sedlarjevega srečanja z naslovom Urbana regeneracija, ki je bilo 1. junija 2018 v Fužinskem gradu – v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani. Na voljo bodo tudi revije Urbani izzivi.
Več v vabilu.

Art Nouveau valovanje: arhitekturna dediščina v Podonavju

Slika: Art Nouveau valovanje: arhitekturna dediščina v Podonavju
0 3448

Art Nouveau valovanje: arhitekturna dediščina v Podonavju

Razstava podaljšana do sredine novembra 2018

Knjižnica in pasaža Urbanističnega inštituta RS

Obveščamo vas, da zaradi velikega zanimanja podaljšujemo ogled razstave Art Nouveau valovanje: arhitekturna dediščina v Podonavju do sredine novembra 2018. Razstava je na ogled v knjižnici in pasaži Urbanističnega inštituta. Razstavo so pripravili partnerji projekta ART NOUVEAU iz sedmih podonavskih držav. Cilj projekta je okrepitev varstva, oživljanje in promocija art nouveau dediščine v Podonavju. Razstava predstavlja izbrane primere iz podonavske regije in je bila v tednu Svetovnega dneva dediščine Art Nouveau 2018 istočasno na ogled v vseh partnerskih mestih: Beogradu, Budimpešti, Bukarešti, Ljubljani, Oradeji, Sofiji, Subotici, Dunaju in Zagrebu.

Kontakt: vlasta.vodeb@uirs.si


VEN ZA ZDRAVJE

Slika: VEN ZA ZDRAVJE
0 3084

VEN ZA ZDRAVJE

Evropski teden mobilnosti, Trg zbora odposlancev, Kočevje


V sklopu Evropskega tedna mobilnosti smo sodelavci projekta Ven za zdravje, z namenom anketiranja prebivalcev občine Kočevje o njihovih telesnih aktivnostih v odprtih zelenih prostorih, postavili stojnico na Trgu zbora odposlancev v Kočevju. Mimoidoče so za sodelovanje v anketi motivirale nagrade, v pogovorih pa smo izvedeli še mnogo zanimivega o njihovih željah in navadah, o tem, kje se v prostem času radi zadržujejo in katera območja v mestu so nepriljubljena. Prebivalci so izpostavili predvsem problematiko nepovezanih peš in kolesarskih poti in neurejenost določenih odprtih prostorov. Akcija je bila uspešna, saj smo pridobili koristne informacije za razvoj projekta, mesto pa je bogatejše za nekaj novih žog, nahrbtnikov in drugih potrebščin za udejstvovanje na svežem zraku.

Trajnostni razvoj in mobilnost

Slika: Trajnostni razvoj in mobilnost
0 2741

Trajnostni razvoj in mobilnost

Ustvarjanje pametnih mest v praksi

Zavod Ypsilon, četrtek, 11. oktobra 2018 ob 18. uri 

Zavod Ypsilon v četrtek, 11. oktobra 2018 ob 18. uri organizira okroglo mizo z raziskovalcema Luko Mladenovičem in Markom Peterlinom z naslovom Trajnostni razvoj in mobilnost: Ustvarjanje pametnih mest v praksi. Potekala bo v ABC Hub, spodnja etaža Emporiuma v BTC City Ljubljana, kjer bodo predstavili ključne ključne izzive in spremembo paradigme pri načrtovanju prometa v mestih, ki se je zgodila v zadnjih letih in kako nekatera mesta s sodobnimi tehnologijami že delujejo v tej smeri.

Več informacij na  spletni strani, kjer svojo udeležbo na dogodku potrdite s prijavo. 

Connecting Nature

Slika: Connecting Nature
0 2676

Connecting Nature

Predstavitev projekta

V torek 2. oktobra je bila na Urbanističnem inštitutu RS predstavitev projekta Connecting Nature v sklopu izobraževanja EU projekta LUMAT - Ekosistemske storitve in orodja za participacijo.

Projekt koordira Trinity College Dublin. Connecting Nature je partnerstvo 31 organizacij med katerimi je tudi Urbanistični inštitut RS, ki sodelujejo z lokalnimi oblastmi, skupnostmi, industrijskimi partnerji, nevladnimi organizacijami in akademiki. Partnerstvo sodeluje s 16 evropskimi državami, Brazilijo, Kitajsko, Korejo in Kavkazom (Gruzija in Armenija), ki vlagajo v večmilijonsko izvedbo projektov, ki temeljijo na naravi, v mestnih okoljih. Merimo vpliv teh pobud na prilagajanje podnebnim spremembam, zdravje in dobro počutje, socialno kohezijo in trajnostni gospodarski razvoj v teh mestih. Inovativni ukrepi za pospeševanje zagona in rasti gospodarskih in socialnih podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo naravnih rešitev in izdelkov, so sestavni del našega dela.


Projekt LUMAT

Slika: Projekt LUMAT
0 9654

Projekt LUMAT

Urbanistični inštitut Republike Slovenije, 26-27. september 2018

Urbanistični inštitut Republike Slovenije, 26-27. september 2018

Po konferenci #cooperationiscentral in #ECDay2018 LUMAT projekta sofinanciranega v okviru programa Osrednja Evropa bo Urbanistični inštitut Republike Slovenije http://www1.uirs.si med 26. In 27. septembrom 2018 v Ljubljani gostil partnerje LUMAT projekta @interregCE @Lumat_project.

RSS
First567810121314

 

KONTAKT

Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Trnovski pristan 2
1000 Ljubljana
ali p.p. 3419, 1115 Ljubljana


 Centrala + 386 (0)1 420 13 00
 Tajništvo + 386 (0)1 420 13 10
info@uirs.si
@UrbanInstitut
UIRS

KNJIŽNICA in INDOK CENTER

Delovni čas:
od ponedeljka do petka: 9.00 – 13.00

 + 386 (0)1 420 13 31, + 386 (0)31 581 528
  knjiznica@uirs.si

Loading
  • NOVIČNIK

    Bi bili radi obveščeni o novicah
    in delu Urbanističnega inštituta RS?

    Vpišite svoj e-naslov in se naročite!

Copyright 2024 by UIRS
Back To Top