Search
en-USsl-SI
RaziskovanjeProjektiProjekt
art nouveau & ecology1.png

Art Nouveau & Ecology

Art Nouveau & Ecology / Nova umetnost in naravaProgram / naročnik / financer itd.:
Creative Europe Culture

Trajanje projekta:
2010 - 2015Spletna stran

Kratko o projektu:


Izhodišče projekta / Že na prelomu 19. in 20. stoletja so se arhitekti in umetniki zavedali pomembnosti naravnih materialov in pomena trajnostnih energetskih rešitev v arhitekturi in mestnem načrtovanju. Raziskovali so pomen narave za življenje v mestih in poudarjali pomen prezračevanja, uvajanja svetlobe in zelenja ter varčevanja z vodo in energijo v arhitekturi. Marsikateri ekološki problem, s katerim se ukvarjamo danes, so na inovativen način reševali že pred 100 leti.
Namen projekta / Raziskovati pomen ekologije v obdobju art nouveaja v primerjavi z današnjimi prizadevanji za trajnostni razvoj s predstavitvijo pomembnih ekološkoh inovacij v arhitekturi pred 100 leti.
Cilji projekta / Priprava vrste akcij (zgodovinski laboratoriji, inovativne delavnice, dvo in večstranske izmenjave, različne publikacije za odrasle in otroke), v okviru katerih so partnerji na interdisciplinarni način raziskovali inovacije, ki so v arhitekturi in umetnosti na prelomu 19. in 20. stoletja zasledovale cilje trajnostnega razvoja, o katerem govorimo danes.
Rezultati projekta / Osrednji rezultat projekta je bil mednarodna potujoča razstava Art Nouveau & Nature/ Nova umetnost in narava, ki je raziskovala in na interaktivni način predstavila odnose med naravo in novo umetnostjo. Obsegala je več tematskih sklopov; proučevala je procese nastajanje umetniškega izdelka od surovih materialov do končnega izdelka, raziskovala načine uvajanja narave (materialov, svetlobe, vode, zelenja) v mesta, v stanovanja in vsakdanje uporabne predmete in se ukvarjala s filozofskim ozadjem teh procesov.


Vodja projekta:


Dr. Breda Mihelič univ. dipl. um. zgod.  

KONTAKT

Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Trnovski pristan 2
1000 Ljubljana
ali p.p. 3419, 1115 Ljubljana


 Centrala + 386 (0)1 420 13 00
 Tajništvo + 386 (0)1 420 13 10
info@uirs.si
@UrbanInstitut
UIRS

KNJIŽNICA in INDOK CENTER

Delovni čas:
od ponedeljka do petka: 9.00 – 13.00

 + 386 (0)1 420 13 31, + 386 (0)31 581 528
  knjiznica@uirs.si

Loading
  • NOVIČNIK

    Bi bili radi obveščeni o novicah
    in delu Urbanističnega inštituta RS?

    Vpišite svoj e-naslov in se naročite!

Copyright 2024 by UIRS
Back To Top