Search
en-USsl-SI
RaziskovanjePublikacijeKnjiga

Naše hiše: priročnik za lastnike, načrtovalce in izvajalce novogradenj in prenov stanovanjskih stavb v občini Cerknica

Damjana Gantar in Nina Goršič



Založba: Urbanistični inštitut Republike Slovenije - 2024



Prelistaj ali prenesi PDF

Kratka predstavitev


Dom – hiša je za večino ljudi zelo pomembna  dobrina. Ko se družina odloči za gradnjo ali prenovo, se sreča z zelo veliko vprašanji. Želje in pričakovanja pa trčijo ob številno zapleteno zakonodajo. 
 
S priročnikom želimo investitorjem in projektantom pomagati pri razumevanju občinskega prostorskega načrta in usmerjati gradnjo na način, da se bo ohranjala in krepila identiteta Notranjske. Notranjska ima še vedno lepo prepoznavne naravne, krajinske in grajene strukture, zato je zelo pomembno, da se prav v dobi globalizacije, tega še bolj zavedamo ter ohranjamo pristnost in unikatnost. 

Želim, da bi vsaka nova in prenovljena stavba v občini Cerknica prispevala k ohranjanju notranjskih značilnosti in jih plemenitila. 

S tem namenom smo se odločili pripraviti priročnik, ki na poljuden način usmerja in razlaga prostorske izvedbene pogoje v občinskem prostorskem načrtu. Zavedanje o lepotah naših krajev izhaja iz mnogo zapisov in upodobitev. Kot je v uvodu cerkniške himne zapisal Janez Lavrič: 
Cerknica je lepo mesto,
lepšega na svetu ni, 
v srcu čuval ga bom zvesto
do življenja konca dni.

Priročnik razumem kot uporabno orodje in pomoč za nove investitorje že na začetku snovanja doma. Je tudi prispevek k razumevanju prostorskih aktov in njihovega namena, da skupaj gradimo lep, ubran in organiziran prostor. 
 
Da bi ohranili skladnost in kakovost prostora ter s tem prepoznavno prostorsko identiteto, je treba spoštovati njegove naravne, krajinske, naselbinske in arhitekturne značilnosti. Spodbujanje razvoja, ki vodi k boljši kakovosti bivanja ob sočasnem ohranjanju prostorske identitete, je tudi cilj državnih in občinskih prostorskih dokumentov. Da bi nove stavbe v občini Cerknica pripomogle k prostorski identiteti, morajo biti prilagojene lokalnim razmeram in značilnostim. 
 
V priročniku so s fotografijami prikazani dobri primeri prenovljenih stavb in novogradenj, ki so dokaz, da je mogoče dosegati sodobne in kakovostne bivalne razmere ob upoštevanju značilnih arhitekturnih in urbanističnih oblik ter prilagojeno danemu prostoru. Ustrezne in neustrezne oblike in načini izvedbe stavbnih elementov pa so predstavljeni s skicami.
 
Priročnik je razdeljen na tri dele:
(1) v prvem delu priročnika so opisane značilnosti krajine in naselij v občini Cerknica, poudarjeno je tudi, zakaj je pomembno upoštevati njihove značilnosti pri ohranjanju prostorske identitete, 
(2) v drugem delu so navedena priporočila za gradnjo in prenovo stavb,
(3) tretji del vsebuje dodatne informacije za lastnike in investitorje novogradenj, obnov ter vzdrževalnih del ter za posege v stavbno kulturno dediščino.


Lektoriranje Nataša Purkat, Lektor'ca
Avtorji poglavij Damjana Gantar in Nina Goršič
Oblikovanje Barbara Sirk in Žiga Okorn, Uvid.si
Finančni vir Priročnik je zaključno gradivo projekta Strokovne podlage za Občinski prostorski načrt občine Cerknica, Usmeritve za oblikovanje objektov.
Kolofon
Naše hiše: priročnik za lastnike, načrtovalce in izvajalce novogradenj in prenov stanovanjskih stavb v  občini Cerknica 

© Urbanistični inštitut Republike Slovenije 
Priročnik je zaključno gradivo projekta Strokovne podlage za Občinski prostorski načrt občine Cerknica, Usmeritve za oblikovanje objektov. 

Projektna skupina: dr. Damjana Gantar (vodja projekta), Nina Goršič in doc. dr. Matej Nikšič

Za pomoč in koristne informacije se zahvaljujemo Tamari Klepac Sterle, Vidi Tekavec in sodelavcem (Občina Cerknica), Valentini Palčič Petrič in sodelavcem (Upravna enota Cerknica), Damjani Pediček Terseglav in sodelavcem (ZVKDS OE Ljubljana) ter prof. dr. Živi Deu in arhitektom, ki ste sodelovali na obeh delavnicah. Posebej se zahvaljujemo vsem fotografom, ki ste nam odstopili fotografije za objavo, in nenazadnje vsem lastnikom hiš, ki ste nas prijazno sprejeli in nam omogočili fotografiranje vaših hiš in dvorišč. 

Izdajatelja: Urbanistični inštitut Republike Slovenije, zanj dr. Igor Bizjak, direktor, in Občina Cerknica, zanjo Marko Rupar, župan
Založnik: Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Zbirka: Urbani izziv – publikacije 
Urednici: dr. Damjana Gantar in Nina Goršič 
Avtorici: dr. Damjana Gantar in Nina Goršič
Strokovna sodelavca: doc. dr. Matej Nikšič in Tamara Klepac Sterle 
Recenzentke: prof. dr. Živa Deu (poglavje Izhodišča za oblikovanje stanovanjskih stavb), Tamara Klepac Sterle (poglavji Priporočila in Informacije za lastnike in izvajalce del), Damjana Pediček Terseglav (poglavja o varstvu kulturne dediščine)
Ilustracije in sheme: Damjana Zaviršek Hudnik in Sandra Banfi Škrbec
Kartografija: Jakob Kmetič in Žan Stojanovič
Fotografije: avtorji, navedeni na strani 63
Naslovnica: Uvid.si (oblikovanje), Damjana Zaviršek Hudnik in Sandra Banfi Škrbec (skica), dr. Damjana Gantar (fotografija zgoraj), Ljubo Vukelič (fotografija spodaj)
Lektoriranje: Nataša Purkat, Lektor'ca
Oblikovanje: Barbara Sirk in Žiga Okorn, Uvid.si
Tisk: Birografika Bori
Naklada: 120 izvodov

Ljubljana in Cerknica, junij 2024
Publikacija je brezplačna.
 

 

KONTAKT

Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Trnovski pristan 2
1000 Ljubljana
ali p.p. 3419, 1115 Ljubljana


 Centrala + 386 (0)1 420 13 00
 Tajništvo + 386 (0)1 420 13 10
info@uirs.si
@UrbanInstitut
UIRS

KNJIŽNICA in INDOK CENTER

Delovni čas:
od ponedeljka do petka: 9.00 – 13.00

 + 386 (0)1 420 13 31, + 386 (0)31 581 528
  knjiznica@uirs.si

Loading
  • NOVIČNIK

    Bi bili radi obveščeni o novicah
    in delu Urbanističnega inštituta RS?

    Vpišite svoj e-naslov in se naročite!

Copyright 2024 by UIRS
Back To Top