Search
en-USsl-SI

Ali se lahko vaša občina pohvali z dobro prakso urejanja zelenih površin za spodbujanje telesne dejavnosti?

Slika: Ali se lahko vaša občina pohvali z dobro prakso urejanja zelenih površin za spodbujanje telesne dejavnosti?
0 2193

Ali se lahko vaša občina pohvali z dobro prakso urejanja zelenih površin za spodbujanje telesne dejavnosti?

kratka anketa

Program Ven za zdravje 3 - Zelene površine za aktivni življenjski slog, zdrava mesta in občine se posveča tematiki zagotavljanja kakovostnih, enakovredno uporabnih in dostopnih ter ustrezno obsežnih in razporejenih zelenih površin, ki omogočajo in spodbujajo telesno dejavnost. Ker želimo v okviru programa opozoriti na tovrstne kakovostne primere oz. dobre prakse in ker menimo, da so izkušnje občin na tem področju zelo pomembne in dragocene, prakse pa raznovrstnega značaja, pripravljamo Zbirnik dobrih praks slovenskih občin na temo urejanja zelenih površin za spodbujanje telesne dejavnosti prebivalcev – Zbirnik dobrih praks Ven za zdravje.

Zanima nas, ali se lahko vaša občina pohvali z dobrimi praksami urejanja zelenih površin, ki spodbujajo vsakodnevno telesno dejavnost prebivalcev vseh starosti in družbenih skupin ter s tem prispevajo k njihovemu zdravju in dobremu počutju.

Vabimo vas, da sodelujete na razpisu in do 2. junija 2023 izpolnite kratko anketo:

Ali ima vaša občina dobro prakso urejanja zelenih površin za spodbujanje telesne dejavnosti?

V primeru morebitnih vprašanj ali komentarjev vam z veseljem ostajamo na voljo na venzazdravje@posta.uirs.si.

 

Več o programu Ven za zdravje 3, ki ga izvaja Urbanistični inštitut Republike Slovenije s partnerji Inštitutom za zdravje in okolje, Skupnostjo občin Slovenije, Nacionalno koordinacijo zdravih mest/NIJZ ter Zavodom za izobraževanje in inkluzijo ODTIZ, lahko preberete na spletni strani projekta Ven za zdravje 3 – načrtovanje zelenih površin za aktivni življenjski slog, zdrava mesta in občine.

 

Na spletni strani lahko spremljate aktualne novice projekta, si ogledate priročnik Ven za zdravje in ga naročite, pridružite pa se nam lahko tudi na družbenih omrežjih.

 

Izdelovanje skupnostnega prta na Belem

Slika: Izdelovanje skupnostnega prta na Belem
0 2241

Izdelovanje skupnostnega prta na Belem

brezplačna delavnica, nedelja, 21. 5. 2023, 10h - 14h, Domačija Pr’ Lenart, Belo 1, Medvode

Na Domačiji Pr’ Lenart bo v nedeljo, 21. maja 2023, organizirana brezplačna celodnevna delavnica na temo skupnostnega ustvarjanja.
Ukvarjali se bomo z izdelavo novega skupnostnega prta, tokrat z namenom okrepiti povezavo med kulturno dediščino v odročnem kraju, lokalnimi prebivalci in njihovimi zgodbami ter sodobnimi pristopi umetniškega ustvarjanja in spoznavanja praks, ki se dotikajo človekovega notranjega bitja in odnosov posameznika z okoljem. 

Delavnica je zasnovana v okviru sodelovanja projekta Hiše na hribu Zavoda CCC ter mednarodnega projekta Smoties - Ustvarjalnost v majhnih in odmaknjenih krajih s katerim Urbanistični inštitut RS vzpostavlja in krepi tudi dobre prakse socialnih-umetniških instalacij, ki imajo ali bodo imele vpliv na izboljšanje javnega prostora v Polhograjskih dolomitih tako za prebivalce kot tudi za obiskovalce.
Potekala bo med 10. in 14. uro, udeležba je brezplačna. Za material in malico bodo poskrbeli organizatorji, obiskovalci pa naj se zaščitijo s predpasnikom ali drugim delovnim oblačilom, predznanje ni potrebno.

Prihodnost ustvarjanja prostora: kako naprej za boljšo družbo

Slika: Prihodnost ustvarjanja prostora: kako naprej za boljšo družbo
0 6823

Prihodnost ustvarjanja prostora: kako naprej za boljšo družbo

Mednarodni simpozij, 8. maj 2023, Muzej za arhitekturo in oblikovanje MAO, Rusjanov trg 7, Ljubljana

Ustvarjanje prostora (Placemaking) se nanaša na vključujoč proces vzpostavljanja in izboljšanja javnih prostorov, ki spodbujajo zdravje, srečo in dobro počutje za posameznike in skupnosti. Ustvarjanje živahnih, dostopnih in vključujočih javnih prostorov je ključnega pomena za vzpostavljanje občutka skupnosti in spodbujanje socialne povezanosti. Urejanje prostora lahko pomaga ustvariti privlačne, varne in prijetne ambiente, kjer se lahko ljudje iz različnih okolij družijo, sodelujejo in gradijo odnose. Če so pravilno zasnovani, lahko takšni prostori tudi ublažijo izzive sodobnih družb, kot so socialna odtujenost, vprašanja mobilnosti, vplivi podnebnih sprememb itd. Ustvarjanje prostora je lahko tudi gospodarsko gonilo, saj pritegne nove obiskovalce, podpira mala podjetja in poveča vrednost nepremičnin.

Namen simpozija je obravnavati različne vidike sodobnega ustvarjanja prostorov s predavanji vabljenih predavateljev in skupno izmenjavo misli in idej o nadaljnjih poteh ustvarjanja prostora. Uradni jezik mednarodnega dogodka je angleščina.

Zaradi omejenega števila mest na prizorišču vas prosimo, da se prijavite na placemaking@uirs.si. Lahko pa se pridružite tudi prek spleta, v tem primeru registracija ni potrebna, povezava do spletnega dogodka

Vljudno vabljeni!

Matej Nikšič, Urbanistični inštitut RS, Neža Čebron Lipovec, Univerza na Primorskem; Tim Mavrič, Innorenew CoE; Zsuzsanna Varga, Univerza v Glasgowu; Pekka Tuominen, Univerza v Helsinkih

Simpozij je organiziran v okviru šole za usposabljanje COST Action CA18204 - Dynamics of placemaking and digitization in European´s places  METODOLOGIJE ZA RAZISKOVANJE PROCESOV USTVARJANJA PROTOROV V ZAHTEVNIH HISTORIČNIH OKOLJIH«, ki poteka v Ljubljani in Kopru od 8. do 12. maja 2023 v soorganizaciji Urbanističnega inštituta RS, Univerze na Primorskem in Innorenew. Za več informacij o programu simpozija (8. maj) in aktivnostih delavnice (9.-12. maj) se obrnite na zgoraj navedeni e-naslov.

Program:

9:00 – 9:10 Uvodni nagovori predstavnikov COST CA18204 in lokalnih gostiteljev

9:10 – 9:50 Janez Koželj: Urejanje območij za pešce, katalizator urbane regeneracije

9:50 – 10:30 Leandro Madrazo: A-Place - Povezovanje krajev prek mrežnih umetniških praks

10:30 – 11:00 Odmor

11:00 – 11:40 Neža Čebron Lipovec: Skupinski spominski pogovor: Nova etnografska metoda pri ohranjanju stavbne dediščine med dediščino in ustvarjanjem prostora

11:40 – 12:20 Zala Velkavrh: Urbane intervencije

12:20 – 13:00 Branka Cvijetičanin: Pogled pešca ali kako prostor oblikuje življenjsko pripoved

13:00 – 13:30 Zaključna razprava

PODROBNEJŠI PROGRAM

Izdelovanje skupnostnega prta v Medvodah

Slika: Izdelovanje skupnostnega prta v Medvodah
0 2358

Izdelovanje skupnostnega prta v Medvodah

brezplačna delavnica, sobota, 15. 4. 2023, 15h - 20h, Bar Kulture 313,6, Kulturni dom, Medvode in koncert ob 20h

V soboto, 15. 4. 2023, bo organizirana celodnevna delavnica na temo skupnostnega ustvarjanja v Baru Kulture 313,6 v Kulturnem domu v Medvodah. Tema edlavnice je izdelava novega skupnostnega prta, tokrat z namenom okrepiti povezavo med središčem (Medvodami) in tamkajšnjimi deležniki v javnem kulturnem življenju ter prebivalci, ter manjšimi kraji v okolici.
Delavnica je zasnovana v okviru sodelovanja projektov Hiša na hribu zavoda CCC ter Smoties UIRS - vzpostavljanje in krepitev dobrih praks skozi socialno instalacijo v javnem prostoru v Polhograjskih dolomitih.

Delavnica bo potekala med 15. in 20. uro, udeležba je brezplačna, material bo na voljo za vse.
Po koncu praktičnega dela delavnice se bodo s koncertom rezijanskih ljudskih in duhovnih pesmi predstavili pevci skupine Za srce mo.
Lepo vabljeni in dobrodošli

Cikel Potujoči pogovori SMOTIES: Majhni kraji, velike ideje - Soustvarjanje prostorov v odmaknjenih skupnostih

Slika: Cikel Potujoči pogovori SMOTIES: Majhni kraji, velike ideje - Soustvarjanje prostorov v odmaknjenih skupnostih
0 6663

Cikel Potujoči pogovori SMOTIES: Majhni kraji, velike ideje - Soustvarjanje prostorov v odmaknjenih skupnostih

ponedeljek, 17. 4. 2023, ob 16.30, Urbanistični inštitut Republike Slovenije, Trnovski pristan 2, Ljubljana

Vabimo vas na predavanja v okviru cikla Potujočih pogovorov, ki v obdobju 2020-2024 potekajo v različnih evropskih državah v okviru projekta SMOTIES. Mednarodno projektno partnerstvo se ukvarja z vprašanji soustvarjanja javnih prostorov v majhnih in odmaknjenih krajih in vloge ustvarjalnega sektorja v teh procesih. Več o projektu na povezavi. Vljudno vabljeni!

Cikel Potujoči pogovori SMOTIES

Majhni kraji, velike ideje: Soustvarjanje prostorov v odmaknjenih skupnostih

Predavanja (v angleškem jeziku) bodo v ponedeljek, 17. aprila 2023 ob 16.30, Urbanistični inštitut Republike Slovenije, Trnovski pristan 2, Ljubljana, sledi pogovor ob prigrizku

16:30    Nina Goršič, UIRS, mreža Humana mesta: Uvodno predavanje, predstavitev projekta SMOTIES

16:40    Giulio Verdini, Westminster University: Oaza prihodnosti: prilagajanje podnebju kot strategija na podeželju Maroka

17:00    Urška Sešek, Smlednik:  Vaški vrt v Smledniku

17:20    Valerija Pučko, Rodik:  Mitski park v Rodiku

17:40    Diskusija, moderator Matej Nikšič, UIRS

VEČ O PROGRAMU

 

©Mitski park –foto Jan Antonac, VSŠ Sežana

 

Ekosistemska družbena ureditev

Slika: Ekosistemska družbena ureditev
0 2450

Ekosistemska družbena ureditev

izšla je obsežna monografija Dušana Pluta

EKOSISTEMSKA DRUŽBENA UREDITEV

1. zvezek

2. zvezek

Pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete v Ljubljani  je izšla obsežna monografija Ekosistemska družbena ureditev zaslužnega profesorja dr. Dušana Pluta. Monografija je interdisciplinarno zasnovano  delo, ki ga sestavljata dva zvezka, ki skupaj obsegata 1.800 strani. V prvem zvezku Podstati in gradniki ekosistemske družbene ureditve so uvodoma orisana zgodovinsko podedovana in nova protislovja 21. stoletja. Usmeritve iz prvega zvezka se v drugem zvezku – Slovenija in Evropa – nadgradijo v konkretno zasnovo udejanjanja podstati in gradnikov nove družbene ureditve tako na ravni Slovenije kot tudi na nadnacionalni ravni v Evropski uniji. Monografija je prosto dostopna na povezavah EKONOMSKA DRUŽBENA UREDITEV  Podstati in gradniki ekositemske družbene ureditve 1. zvezek in Slovenija in Evropa 2. zvezek. Izid monografije je z donacijo podprl tudi Urbanistični inštitut RS.

Dediščina za vključujočo trajnostno preobrazbo - HEI-TRANSFORM

Slika: Dediščina za vključujočo trajnostno preobrazbo - HEI-TRANSFORM
0 2354

Dediščina za vključujočo trajnostno preobrazbo - HEI-TRANSFORM

Uvodna konferenca, Fakulteta za arhitekturo, 4. april 2023, ob 9.00

Vabimo vas na uvodno konferenco nacionalnega raziskovalnega projekta Dediščina za vključujočo trajnostno preobrazbo – HEI-Transform (ARRS-J7-4641), ki bo na Fakulteti za arhitekturo 4. aprila 2023 s pričetkom ob 9.00.

Na konferenci bomo predstavili projekt in preliminarne rezultate prvih raziskav ter s pomočjo vabljenih strokovnjakov vpetost ciljev projekta in dediščine v procese trajnostne preobrazbe in zelenega prehoda Slovenije.

Osrednji govorec konference bo prof. dr. Christer Gustafsson, eden vodilnih svetovnih strokovnjakov na področju raziskovanja vloge dediščine pri doseganju zelene preobrazbe, in član mednarodnega svetovalnega odbora raziskovalnega projekta HEI-Transform.

Udeležba na konferenci je brezplačna, zaradi lažje organizacije pa so obvezne prijave. Več informacij o konferenci ter obrazec za prijavo najdete na spletni strani projekta.

Za vse dodatne informacije smo dosegljivi na: trajnostna.dediscina@fa.uni-lj.si in na hei-transform@zvkds.si.

Spremenjen delovni čas knjižnice Urbanističnega inštituta RS

Slika: Spremenjen delovni čas knjižnice Urbanističnega inštituta RS
0 3108

Spremenjen delovni čas knjižnice Urbanističnega inštituta RS

Knjižnica bo 9. 3. 2023 ZAPRTA

Izposoja in vračilo gradiva preko servisa Moja knjižnica ali po dogovoru  knjiznica@uirs.si, 031 581 528. Gradivo lahko vrnete tudi v nabiralnik pri vhodu na inštitut.

9. 3. 2023 bo knjižnica ZAPRTA. V tem času je možno naročilo gradiva preko servisa Moja knjižnica, elektronske pošte knjiznica@uirs.si ali telefona 031 581 528. Vračilo gradiva je možno tudi v nabiralnik pred vhodom na inštitut.

Alternator

Slika: Alternator
0 2444

Alternator

strokovna spletna revija, ki jo pišejo raziskovalke in raziskovalci

Alternator je strokovna spletna revija, ki jo pišejo raziskovalke in raziskovalci za vse, ki jih znanost in z njo povezani razmisleki zanimajo. Spletno mesto prinaša alternativo sodobnim medijem in omogoča brezplačen dostop do kakovostnih znanstvenih vsebin širokega spektra. Alternator je prvi slovenski spletni portal, katerega vsebine na strokoven, a dostopen način ustvarjajo prav raziskovalci in raziskovalke sami.

Spletna revija je vzniknila februarja 2020, med njenimi podporniki pa je tudi Urbanistični inštitut Republike Slovenije. Ker si želimo, da bi naši bralci o znanosti brali iz prve roke, vabimo tako mlajše kot tudi že starejše, izkušene raziskovalke in raziskovalce, da nam v obliki znanstvenega eseja predstavijo izsledke svojih nedavnih raziskav ter svoje konkretne znanstvene dosežke, nam pomagajo razrešiti kakšno dilemo, morda podajo razmislek o položaju znanosti kot take in delijo z nami kakšno (osebno) znanstveno zgodbo.

Doslej so bili med avtorji in avtoricami prispevkov tako uveljavljeni raziskovalci, nosilci ERC projektov ter priznani akademiki iz tujine, kot tudi mlajši raziskovalci in doktorski študentje, raznolikost vsebin pa utrjuje namero portala: povezovanje znanstvenikov različnih strok ter preseganje polarizacije med naravoslovno-tehničnimi in družboslovno-humanističnimi vedami. Ob tej priložnosti vas prijazno vabimo k pisanju (in seveda branju), vi pa nam tako pomagate razširiti Alternatorjevo znanstveno skupnost. Prispevke sprejemamo na naslov urednistvo@alternator.science

Med novicami UIRS boste našli tudi povezave do člankov, ki so bili v preteklem mesecu objavljeni v spletni reviji Alternator. Lahko pa se prijavite na e-novice, kjer vas bomo tedensko obveščali o novih prispevkih.

Tokrat vam predstavljamo članke meseca januarja 2023:

»Zapletena zgodba o strukturni biologiji« (dr. Boštjan Gabrovšek, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani)

»Bacteria Are Social Creatures Too« (Anja Tušar, Institut Ruđer Bošković v Zagrebu)

»Barvitost narave – ali gre za modo ali ima raznobarvnost pri vrstah pomen?« (dr. Tatjana Simčič in dr. Anamarija Žagar, Nacionalni inštitut za biologijo)

»Meteorological Tsunamis in the Adriatic Sea« (dr. Jadranka Šepić, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu)

Srečanje deležnikov ob zaključku projekta Creatoures (INTERREG ADRION)

Slika: Srečanje deležnikov ob zaključku projekta Creatoures (INTERREG ADRION)
0 2459

Srečanje deležnikov ob zaključku projekta Creatoures (INTERREG ADRION)

sreda, 22.2.2023, ob 9.45 na Urbanističnem inštitutu Republike Slovenije - predavalnica "stara knjižnica"

V sredo 22. februarja 2023, ob 9.45,  bo na Urbanističnem inštitutu Republike Slovenije potekalo srečanje ob zaključku projekta Creatoures (INTERREG ADRION), kjer bomo predstavili glavne rezultate projekta, predvsem dve novi slovenski kreativni turistični poti, ki bosta del bogate kulturne dediščine Slovenije predstavili z novega zornega kota.

Poskušali bomo biti čim krajši, tako da bo ostal čas tudi za neformalno druženje, nato pa vas bomo z ladjico popeljali po Ljubljanici in vam še v živo predstavili eno izmed dveh novih turističnih poti.
Čeprav smo posebej za vas 'naročili' prijetno vreme, naj vam vseeno namignemo, da je ladjica pokrita in ogrevana, zato naj vas morebitna napoved nizkih temperatur ne odvrne od prijetnega doživetja.

Vljudno vas prosimo, da vašo udeležbo potrdite na POVEZAVI.

 

Lep pozdrav

UIRS Creatoures team

LET IT GROW, LET US PLAN, LET IT GROW – Nature-based Solutions for Sustainable Resilient Smart Green and Blue Cities

Slika: LET IT GROW, LET US PLAN, LET IT GROW – Nature-based Solutions for Sustainable Resilient Smart Green and Blue Cities
0 6913

LET IT GROW, LET US PLAN, LET IT GROW – Nature-based Solutions for Sustainable Resilient Smart Green and Blue Cities

18. - 20. september 2023, Ljubljana

Na Urbanističnem inštitutu Republike Slovenije bomo septembra so-gostili 28. Mednarodno konferenco urbanističnega načrtovanja in regionalnega razvoja CORP2023, z naslovom LET IT GROW, LET US PLAN, LET IT GROW – Nature-based Solutions for Sustainable Resilient Smart Green and Blue Cities. Vabljeni k oddaji prispevkov in udeležbi. Več o konferenci TUKAJ.

7. nacionalna konferenca o celostnem prometnem načrtovanju

Slika: 7. nacionalna konferenca o celostnem prometnem načrtovanju
0 2693

7. nacionalna konferenca o celostnem prometnem načrtovanju

sreda 1. marec 2023, v Hotelu Thermana Park Laško

Urbanistični inštitut Republike Slovenije je skupaj s partnerjema ZUM, d.o.o. in PNZ, d.o.o. ter Ministrstvom za infrastrukturo soorganizator letošnje Nacionalne konference o celostnem prometnem načrtovanju, že sedme po vrsti. Osrednja tema letošnje konference bo parkirna politika, ki jo bodo predstavili tuji in domači strokovnjaki. V interaktivnem delu konference bodo organizirane delavnice na temo parkirne politike, izvedbe ETM 2023 in aktivnosti, vezanih na Zakon o celostnem prometnem načrtovanju.

Konferenca bo potekala v sredo, 1. marca 2023, v Hotelu Thermana Park Laško. Organizirana bo skladno z usmeritvami za izvedbo nizkoogljičnega dogodka in bo časovno prilagojena dostopu z vlakom. Podrobne informacije in prijavnica s programom bodo objavljeni v začetku februarja na spletnem portalu in v elekrtonskem novičniku Slovenske platforme za trajnostno mobilnost. Več na SPTM.SI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                       FOTO: B. Živulović

Izšla je nova številka Urbanega izziva - strokovna izdaja

Slika: Izšla je nova številka Urbanega izziva - strokovna izdaja
0 2630

Izšla je nova številka Urbanega izziva - strokovna izdaja

številka 15, december 2022

Izšla je nova številka strokovne revije Urbani izziv. V njej so objavljeni zelo aktualni članki o izzivih integracije prostorskega in prometnega načrtovanja, ki so bili predstavljeni na 33. Sedlarjevem srečanju, pa tudi drugi strokovni prispevki z različnih področij prostorskega načrtovanja. Kazalo revije si lahko ogledate tukaj. Do polnih besedil člankov lahko dostopate z nakupom revije, ki stane 5 evrov (+ poštnina). Naročite jo na urbani.izziv-strokovni@uirs.si.

Spomladi bo izšla 16. številka strokovne izdaje. Rok za oddajo prispevkov je 3. 3. 2023. Glede navodil in pomoči pri pripravi se obrnete na e-naslov uredništva. Če vam do navedenega roka ne bo uspelo, lahko brez zadržkov kontaktirate uredništvo in se boste glede oddaje prispevka dogovorili individualno.

Izšla je nova številka Urbanega izziva - znanstvena izdaja

Slika: Izšla je nova številka Urbanega izziva - znanstvena izdaja
0 6673

Izšla je nova številka Urbanega izziva - znanstvena izdaja

letnik 33, številka 2, december 2022

Veselimo se nove številke Urbanega izziva, ki je izšla tik pred prazniki in prinaša šest svežih znanstvenih člankov! 

POVEZAVA

 

V decembru je izšla nova številka znanstvena izdaje Urbanega izziva . Vabimo vas, da si praznične trenutke popestrite s prebiranjem člankov, ki so prosto dostopni na POVEZAVI.

 

 

Vesele praznike in srečno 2023!

Slika: Vesele praznike in srečno 2023!
0 2766

Vesele praznike in srečno 2023!

Želimo vam vesele praznike in srečno novo leto 2023!

Dediščina za vključujočo trajnostno preobrazbo - HEI-TRANSFORM

Slika: Dediščina za vključujočo trajnostno preobrazbo - HEI-TRANSFORM
0 3000

Dediščina za vključujočo trajnostno preobrazbo - HEI-TRANSFORM

veliki temeljni ARRS raziskovalni projekt

Projekt združuje raziskovalce iz institucij celotne Slovenije. Projekt vodi prof. dr. Sonja Ifko iz Fakultete za arhitekturo UL. V projektu sodelujejo še članice UL: Filozofska fakulteta, Ekonomska fakulteta, Fakulteta za družbene vede in Akademija za likovno umetnost. Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije, Urbanistični inštitut Republike Slovenije, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Univerza v Mariboru, Fakulteta za turizem in Javni zavod Republike Slovenije za varstvo kulturne dediščine.

Razpis: Javni razpis za (so)financiranje raziskovalnih projektov za leto 2022

Financer: Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS)

Trajanje: 1. 10. 2022—30. 9. 2025

Na Urbanističnem inštitutu Republike Slovenije v projektu sodeluje dr. Vlasta Vodeb, univ. dipl. soc. kult. in fil.

Participativne prakse na področju urejanja prostora

Slika: Participativne prakse na področju urejanja prostora
0 3016

Participativne prakse na področju urejanja prostora

Vabilo izvajalcem participativnih procesov k sodelovanju

Urbanistični inštitut Republike Slovenije skupaj s podjetjem LUZ, d. d. po naročilu Ministrstva za okolje in prostor izvaja raziskavo »Participativno načrtovanje in urejanje javnih prostorov v manjših krajih v Sloveniji«. Naloga poteka v okviru priprave podrobnejših pravil, splošnih smernic in priporočil kot del državnega prostorskega reda. Namen naloge je zbrati izkušnje o participativnih praksah na področju urejanja prostora v Sloveniji.
V ta namen smo oblikovali VPRAŠALNIK. Vabimo vas, da ga do 22. 11. 2022 izpolnite in nam s tem omogočite boljši vpogled v raziskovano tematiko. Če bi svoje poglede raje razložili skozi vodeni intervju in ne z izpolnjevanjem vprašalnika, nam prosimo pišite na matej.niksic@uirs.si.
Eden od rezultatov projekta je priprava priročnika za participativno urejanje javnih prostorov, v katerem bomo predstavili tudi slovensko dobro prakso. Veseli bomo, če nas boste opozorili na primere dobre prakse, ki jih izvajate - če bi želeli, da v priročnik vključimo tudi vaše aktivnosti, nam to prosimo sporočite na isti e-naslov.

Koncept domov za vse življenje

Slika: Koncept domov za vse življenje
0 3198

Koncept domov za vse življenje

V okviru založbe Urbanističnega inštituta Republike Slovenije in raziskovalnega projekta ARRS je izšla znanstvena monografija z naslovom Koncept domov za vse življenje. Avtorja sta Boštjan Kerbler in Ajda Šeme. V knjigi je celostno predstavljen koncept, ki predvideva zasnovo domačih bivalnih okolij na način, da bi lahko ostali v njih vse življenje ne glede na življenjske okoliščine, kot so začasna oviranost (poškodbe, nosečnost idr.), trajna oviranost (invalidnost) ali starost. Predstavljene so tudi možnosti za uvedbo tega koncepta v Sloveniji in načini za širjenje njegovega poznavanja v slovenski družbi. Knjiga obsega 177 strani in stane 15 evrov. Kupiti jo je mogoče pri Urbanističnem inštitutu RS, naročite pa jo TUKAJ .

Po knjigi lahko na kratko prelistate TUKAJ  ali pa si ogledate PREDSTAVITEV .

Tematske smernice “Parkiranje in Celostne prometne strategije”

Slika: Tematske smernice “Parkiranje in Celostne prometne strategije”
0 2968

Tematske smernice “Parkiranje in Celostne prometne strategije”

Uporaba upravljanja parkiranja za učinkovito doseganje ciljev celostnega prometnega načrtovanja

Parkirna politika mest je vse pomembnejša in v večini evropskih mest zelo občutljiva tema. Vključitev parkirnih ukrepov v celostne prometne strategije (CPS) lahko spodbudi izvajanje sprememb in pospeši dolgoročne cilje lokalne CPS, hkrati pa prebivalci na njihovo uvajanje reagirajo čustveno in z odporom.

Z namenom večjega vključevanja parkirne politike v CPS so bile nedavno objavljene evropske tematske smernice »Parkiranje in Celostne prometne strategije - Uporaba upravljanja parkiranja za učinkovito doseganje ciljev celostnega prometnega načrtovanja«, ki ga je financiral EU projekt CIVITAS Park4SUMP. Gre za edini evropski projekt, ki se v zadnjih letih osredotoča na temo upravljanja parkiranja. Smernice povzemajo rezultate skupnega dela koordinatorja projekta Mobiel21 (Belgija), strokovnih partnerjev Univerze Napier (Velika Britanija), mreže POLIS (Belgija), DIFU (Nemčija) in Urbanističnega inštituta RS (Slovenija) ter 16 partnerskih mest projekta Park4SUMP.

Predstavljeni ključni rezultati štiriletnih raziskav projekta Park4SUMP naslavljajo občine in mesta, ki želijo pregledati ali vzpostaviti strategijo upravljanja parkiranja v skladu s svojo CPS. Dodatna vrednost smernic je, da so v njih poudarjeni koraki procesa priprave CPS, kjer so lahko potencialni ukrepi za upravljanje parkiranja izjemno učinkoviti, kar lahko zelo koristi pripravljavcem in izvajalcem CPS. Smernice krepijo tudi zavedanje, da upravljanje parkiranja v celostnem prometnem načrtovanju ni le delovanje, ki olajša parkiranje vozil, temveč je osrednji in strateški ukrep za upravljanje povpraševanja po potovanjih z osebnimi avtomobili in doseganje ciljev CPS, predvsem v smislu zmanjšanja uporabe osebnih avtomobilov.

Tematske smernice so del zbirke smernic EU, ki dopolnjuje prenovljeno drugo izdajo evropskih smernic za izdelavo CPS.

S široko podporo do optimalno povezane skupnosti

Slika: S široko podporo do optimalno povezane skupnosti
0 3041

S široko podporo do optimalno povezane skupnosti

Nacionalne smernice za vključevanje javnosti v pripravo Občinskih celostnih prometnih strategij

Predstavljamo letos že drugo izdajo iz Zbirke nacionalnih usmeritev na področju trajnostne mobilnosti. Septembra smo izdelali Nacionalne smernice za vključevanje javnosti v pripravo Občinskih celostnih prometnih strategij »S široko podporo do optimalno povezane skupnosti«. Najdete jih na sptm.si.

Sodelovalen in vključujoč način dela že dolgo ni več novost. Vključevanje širokega razpona glasov različnih deležnikov je zato tudi eno ključnih načel celostnega prometnega načrtovanja. Temelji na predpostavki, da bomo dolgoročno najbolj optimalen prometni sistem lahko oblikovali le, če se bomo posvetovali in uskladili z vsemi tistimi, ki ga bodo v prihodnosti tudi uporabljali. Več posameznikov vključimo v proces nastanka naše Občinske celostne prometne strategije, lažje bomo zasnovali dokument, ki bo dobro sprejet v skupnosti in bo hkrati imel vse odlike navdihujoče, a tudi jasne vizije boljše prihodnosti.

Smernice odgovarjajo na izzive vključevanja javnosti v proces priprave in izvajanja Občinske celostne prometne strategije, s katerimi se soočajo pripravljavci ter odgovorni za pripravo Strategij na občinah. Izhajajo iz evropskih smernic za vključevanje javnosti ter so prilagojene izkušnjam in zahtevam slovenskih uporabnikov. Nastale so v okviru integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, področje trajnostna mobilnost.

RSS
135678910Last

 

KONTAKT

Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Trnovski pristan 2
1000 Ljubljana
ali p.p. 3419, 1115 Ljubljana


 Centrala + 386 (0)1 420 13 00
 Tajništvo + 386 (0)1 420 13 10
info@uirs.si
@UrbanInstitut
UIRS

KNJIŽNICA in INDOK CENTER

Delovni čas:
od ponedeljka do petka: 9.00 – 13.00

 + 386 (0)1 420 13 31, + 386 (0)31 581 528
  knjiznica@uirs.si

Loading
  • NOVIČNIK

    Bi bili radi obveščeni o novicah
    in delu Urbanističnega inštituta RS?

    Vpišite svoj e-naslov in se naročite!

Copyright 2024 by UIRS
Back To Top