Search
en-USsl-SI

Kongres REAL CORP 2023

Slika: Kongres REAL CORP 2023
0 3663

Kongres REAL CORP 2023

LET IT GROW, LET US PLAN, LET IT GROW – Nature-based Solutions for Sustainable Resilient Smart Green and Blue Cities, 18. - 20. september 2023, Ljubljana

Od 18. do 20. septembra 2023 se bo na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani odvijal kongres  LET IT GROW, LET US PLAN, LET IT GROW – Nature-based Solutions for Sustainable Resilient Smart Green and Blue Cities (REAL CORP 2023 28th International Conference on Urban Planning and Regional Development in the Information Society GeoMultimedia).

Partnerji REAL CORP-a 2023 so:

VEČ O KONFERENCI

PROGRAM

Projekt SPOZNAJ - Podpora pri uvajanju načel odprte znanosti

Slika: Projekt SPOZNAJ - Podpora pri uvajanju načel odprte znanosti
0 3528

Projekt SPOZNAJ - Podpora pri uvajanju načel odprte znanosti

Serija jesenskih predstavitev na temo odprte znanosti (september in oktober 2023)

V septembru in oktobru bo konzorcij projekta SPOZNAJ organiziral serijo predstavitev na temo odprte znanosti, ki bodo potekale vsak četrtek od 10:30 do 12:00 prek platforme Zoom. Dodatne dogodke bosta organizirali tudi Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru. Več informacij in povezave do prijavnih obrazcev so na voljo tukaj. Konzorcijske predstavitve bodo potekale v slovenščini in se bodo snemale, posnetki bodo na voljo za ponovni ogled na platformi Arnes Video. Naknadno ji bomo opremili s slovenskimi in angleškimi podnapisi. Če želite prejemati novice o projektu SPOZNAJ, se lahko prijavite na e-poštno obveščanje. Vljudno vabljeni!

Začenja se projekt »SPOZNAJ - Podpora pri uvajanju načel odprte znanosti v Sloveniji«

Slika: Začenja se projekt »SPOZNAJ - Podpora pri uvajanju načel odprte znanosti v Sloveniji«
0 3737

Začenja se projekt »SPOZNAJ - Podpora pri uvajanju načel odprte znanosti v Sloveniji«

S projektom SPOZNAJ na slovenske raziskovalne organizacije uvajamo načela odprte znanosti v Sloveniji

2. 8. 2023 se je pričel projekt »SPOZNAJ - Podpora pri uvajanju načel odprte znanosti v Sloveniji«, v okviru katerega bodo Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani in 20 slovenskih javnih raziskovalnih organizacij prilagodile svoje delovanje v skladu z Zakonom o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, Uredbo o izvajanju znanstvenoraziskovalnega dela v skladu z načeli odprte znanosti ter s praksami in načeli odprte znanosti v Evropskem raziskovalnem prostoru. Odprta znanost obsega odprt dostop do raziskovalnih rezultatov, vrednotenje kakovosti in vpliva znanstvenoraziskovalnega dela z uporabo odgovornih metrik ter vključevanje občanov v znanstvenoraziskovalno delo. Projekt sofinancirata Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Evropska unija – NextGenerationEU prek nacionalnega Načrta za okrevanje in odpornost.

 

Projektni konzorcij sestavljajo:

  • Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani kot koordinatorka projekta,
  • Geološki zavod Slovenije,
  • Gozdarski inštitut Slovenije,
  • Inštitut za hidravlične raziskave, Ljubljana,
  • Institut "Jožef Stefan",
  • Inštitut za narodnostna vprašanja,
  • Inštitut za novejšo zgodovino,
  • Kemijski inštitut,
  • Kmetijski inštitut Slovenije,
  • Nacionalni inštitut za biologijo,
  • Pedagoški inštitut,
  • Rudolfovo - Znanstveno in tehnološko središče Novo mesto,
  • Urbanistični inštitut Republike Slovenije,
  • Zavod za gradbeništvo Slovenije,
  • Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti,
  • Znanstveno in inovacijsko središče Pomurje,
  • Znanstveno-raziskovalno središče Koper,
  • Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu,
  • Univerza v Ljubljani (v okviru katere enega od delovnih sklopov vodi Arhiv družboslovnih podatkov),
  • Univerza v Mariboru (v okviru katere enega od delovnih sklopov vodi Univerzitetna knjižnica Maribor) in
  • Univerza na Primorskem.

Namen projekta je ozaveščanje, izobraževanje in opolnomočenje sodelavcev konzorcijskih partnerjev z ustreznimi znanji in kompetencami s področja odprte znanosti, priprava izobraževalnega gradiva, vzpostavitev podpornih struktur ter prilagoditev mehanizmov delovanja konzorcijskih partnerjev v skladu z načeli odprte znanosti. Poleg konzorcijskih partnerjev bo projekt naslovil druge pomembne deležnike v znanstvenoraziskovalni dejavnosti, tj. zasebne raziskovalne in visokošolske organizacije, zasebne raziskovalce, javne agencije (ARIS, NAKVIS), druge javne zavode (npr. Arnes, knjižnice), poslovne subjekte in druge zainteresirane javnosti.

Do zaključka projekta dne 30. 6. 2026 bo konzorcij izvedel najmanj 30 javnih predavanj o aktualnih temah s področja odprte znanosti ter 4 nacionalne dogodke z mednarodno udeležbo. Definiral bo profile podpornih strokovnjakov za področje odprte znanosti in ravnanja z raziskovalnimi podatki ter izdelal katalog njihovih kompetenc. Izvedel bo serijo specialističnih izobraževanj za začetne tovrstne strokovnjake na konzorcijskih partnerjih in drugih zainteresiranih institucijah ter vzpostavil podporne strukture ob začetku njihovega delovanja. Pripravil bo izobraževalno gradivo za delovanje po načelih odprte znanosti s poudarkom na ravnanju z raziskovalnimi podatki, tako v spletni kot tiskani obliki. Evalviral bo obstoječe akte in procese  na konzorcijskih partnerjih, izdelal predloge za formalne podlage delovanja po načelih odprte znanosti ter izvedel pilotne prilagoditve. Zavedanje o pomenu odprte znanosti bo v čim večji meri razširil tudi v strokovni in splošni javnosti.

Projekt »SPOZNAJ« se umešča v širše evropsko dogajanje na področju razvoja odprte znanosti. Evropska unija je namreč odprto znanost opredelila kot enega  ključnih ukrepov Pakta za raziskave in inovacije v obdobju 2022–2024 ter jo tudi uzakonila s prenovljeno Direktivo (EU) 2019/1024 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. junija 2019 o odprtih podatkih in ponovni uporabi informacij javnega sektorja. Slovenija se je novim evropskim smernicam prilagodila s sprejemom Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti leta 2021, Resolucije o znanstvenoraziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2030 leta 2022 ter Uredbe o izvajanju znanstvenoraziskovalnega dela v skladu z načeli odprte znanosti in Akcijskega načrta za odprto znanost leta 2023. S temi pravnimi akti je izvajalce znanstvenoraziskovalne dejavnosti zavezala k zagotavljanju odprtega dostopa do  rezultatov raziskav, odgovornemu vrednotenju raziskovalnega dela in vključevanju občanov v raziskovanje.

Za vse dodatne informacije o projektu lahko pišete na NOO.spoznaj@ctk.uni-lj.si.

SMOTIES Skupaj v Polhograjcih

Slika: SMOTIES Skupaj v Polhograjcih
0 1470

SMOTIES Skupaj v Polhograjcih

Odprtje razstave skupnostnih prtov in predstavitev projekta, 18. avgust 2023, od 19.00 do 23.30

Razstava v zvoniku cerkve sv. Marjete v Žlebah bo na ogled do 24. 9. 2023, vsak petek, soboto in nedeljo med 14. in 19. uro

POVEZAVA

 

V okviru mednarodnega projekta Smoties, ki ga vodi Urbanistični inštitut RS smo v sodelovanju z  Zavodom CCC s Hišo na hribu sooblikovali prav posebno razstavo skupnostnih prtov.  

Projekt se osredotoča na vzpostavljanje sodobnih oblik javnih prostorov v odmaknjenih krajih, s poudarkom na povezovanju skupnosti skozi kulturo in umetnost.
Delavnice skupnostnih prtov so bile ena od ključnih aktivnosti projekta, saj so v sodelovanju z lokalnimi umetniki združevale prebivalce in obiskovalce odmaknjenih krajev za skupno mizo. Ustvarjanje prtov je krepilo vezi in spodbujalo razmislek o potrebah majhnih krajev v današnjem času.
Razstava skupnostnih prtov predstavlja pomemben mejnik projekta, saj izpostavlja unikatnost vsakega prta in njihov pomen za lokalno kulturo. Obiskovalci bodo imeli priložnost spoznati različne prte, njihove zgodbe ter druge inovativne pristope k vzpostavljanju javnega prostora v odmaknjenih krajih.

Vabljeni na to pristno razstavo, kjer se prepletata umetnost in skupnost. Pridružite se nam in doživite čarobnost ustvarjanja, ki bogati odmaknjene kraje z vključujočimi javnimi prostori! 

Odprtje razstave in predstavitev projekta bo 18. 8. 2023 ob 19.30, obiskovalcem pa bo razstava v čudovitem prostoru zvonika cerkve sv. Marjete v Žlebah na ogled še do 24. 9. 2023, vsak petek, soboto in nedeljo med 14. in 19. uro.

Projekt vodi in omogoča Urbanistični inštitut Republike Slovenije, avtorska zasnova skupnostnih delavnic in razstavne predstavitve je delo kolektiva Hiša na hribu. 

   Organizacija projekta Hiša na hribu 2023, zasnova in priprava razstav: Zavod CCC - Hiša na hribu

   Podpora: Javni zavod Sotočje Medvode, Občina Medvode, Ministrstvo za Kulturo RS, Domačija Pr' Lenart, podjetje BB.Bio.si

   Organizacija in podpora razstave "Skupaj v Polhograjcih": Urbanistični Inštitut Republike Slovenije, Human Cities - Smoties, Zavod CCC

   Gostovanje umetnic in umetnikov na ustvarjalni rezidenci omogoča Domačija Pr' Lenart

   Organizacija koncerta na otvoritvenem dogodku: KUD Zbilje s podporo Občine Medvode in Župnije Preska

Ocena preskrbljenosti naselja z zelenimi površinami za telesno dejavnost

Slika: Ocena preskrbljenosti naselja z zelenimi površinami za telesno dejavnost
0 1502

Ocena preskrbljenosti naselja z zelenimi površinami za telesno dejavnost

Razpis za izbor občine za pilotni projekt

Vse slovenske občine vabimo, da se prijavite na razpis za izvedbo pilotnega projekta, v okviru katerega bo strokovna ekipa projekta CRP - Priprava kazalnikov za oceno preskrbljenosti naselij z zelenimi površinami za telesno dejavnost v odprtem prostoru izvedla oceno stanja preskrbljenosti izbranega naselja v občini z zelenimi površinami, ki spodbujajo telesno dejavnost.

Izbrana občina bo s sodelovanjem pridobila boljši vpogled v svoje stanje na področju preskrbljenosti z zelenimi površinami. Pridobila bo tudi strokovno podporo pri oblikovanju lokalnih ciljev in standardov razvoja javnih zelenih površin v podporo aktivnemu življenjskemu slogu in s tem tudi izboljšanju prostorskih dejavnikov javnega zdravja. V okviru pilotnega projekta se bo preverilo tudi možnosti in koristi sodelovanja sektorjev javnega zdravja in načrtovanja prostora ter drugih lokalnih deležnikov na občinskem nivoju.

Od občine se pričakuje, da za potrebe pilotnega projekta:

  • Zagotovi sodelovanje predstavnikov, ki na občini ali za občino delujejo na področjih načrtovanja prostora, urejanja javnih površin, spodbujanja telesne dejavnosti in javnega zdravja in drugih družbenih dejavnosti, ki bodo v projektu sodelovali kot posvetovalci. Posvetovalci bodo v času izvajanja pilotnega projekta na voljo za morebitna vsebinska vprašanja, udeležili se bodo do treh skupnih strokovno-posvetovalnih delavnic in do treh skupnih sestankov. 
  • Zagotovi dostop do občinskih prostorskih podatkov in evidenc, ki se nanašajo na zelene površine in druge javne odprte prostore ter peš in kolesarske poti, njihovo stanje, opremljenost in vzdrževanje.
  • Opredeli odgovorno kontaktno osebo.

Za prijavo izpolnite nekaj vprašanj na povezavi.

Prijave bodo odprte do 31. 8. 2023, o izboru pa boste obveščeni do najkasneje 8. 9. 2023.

Glede na odgovore bosta izbrana dva pilotna projekta in sicer eden z urbanim naseljem in eden s podeželskim naseljem. V primeru majhne občine bo oceno preskrbljenosti izvedena za njeno celotno območje.

Izvajanje pilotnih projektov je predvideno v času med 30. 9. 2023 in 15. 5. 2024.

Za kakršnakoli vprašanja se lahko obrnete na mag. Ino Šuklje Erjavec po e-mailu inas@uirs.si ali po telefonu 040 296 201.

Izšla je nova številka Urbanega izziva - znanstvena izdaja

Slika: Izšla je nova številka Urbanega izziva - znanstvena izdaja
0 4309

Izšla je nova številka Urbanega izziva - znanstvena izdaja

letnik 34, številka 1, junij 2023

Izšla je nova številka znanstvene revije Urbani izziv, v kateri je objavljenih pet znanstvenih člankov! Vabimo vas k branju člankov v slovenskem  in angleškem jeziku.

Izšla je nova številka Urbanega izziva - strokovna izdaja

Slika: Izšla je nova številka Urbanega izziva - strokovna izdaja
0 1792

Izšla je nova številka Urbanega izziva - strokovna izdaja

številka 16, junij 2023

Izšla je nova številka strokovne revije Urbani izziv. V njej smo dali prednost predvsem študentom in njihovim mentorjem, ki so napisali zelo kakovostne in po vsebini raznovrstne prispevke o načrtovanju prostora. Kazalo revije si lahko ogledate TUKAJ. Do polnih besedil člankov lahko dostopate z nakupom revije, ki stane 5 evrov (+ poštnina). Naročite jo na urbani.izziv-strokovni@uirs.si.

Jeseni bo izšla 17. številka strokovne izdaje. Rok za oddajo prispevkov je 4. 9. 2023. Glede navodil in pomoči pri pripravi se obrnete na e-naslov uredništva. Če vam do navedenega roka ne bo uspelo, lahko brez zadržkov kontaktirate uredništvo in se boste glede oddaje prispevka dogovorili individualno.

Odprta znanost v Evropskem raziskovalnem prostoru

Slika: Odprta znanost v Evropskem raziskovalnem prostoru
0 1609

Odprta znanost v Evropskem raziskovalnem prostoru

vabilo na predstavitev, petek, 23. 6. 2023, od 10.00 do 11.30, ZOOM

V petek, 23. 6. 2023, od 10.00 do 11.30 see pridružite izjemnem dogodku, kjer bo konzorcij projekta SPOZNAJ organiziral predstavitev tematike "Odprta znanost v Evropskem raziskovalnem prostoru".

 

Predaval bo mag. Miro Pušnik, direktor Centralne tehniške knjižnice Univerze v Ljubljani. Ne zamudite edinstvene priložnosti, da se poučite o temeljnih načelih politik odprte znanosti in njihovem vplivu na raziskovalni prostor. 

Med predstavitvijo bomo zajeli številne vidike politik odprte znanosti, kot so:

Določbe financerjev Evropske unije o odprti znanosti

Zahteve glede odprtega dostopa do znanstvenih objav

Deljenje raziskav po načelih FAIR

 Ravnanje z raziskovalnimi podatki

Infrastruktura odprte znanosti in Evropski oblak odprte znanosti (EOSC)

Vključevanje skupnosti in občanska znanost

Krepitev zmogljivosti za odprto znanost

Reforma vrednotenja znanstvenoraziskovalnega dela

 Reforma avtorskopravnih vidikov

Posebno pozornost bomo namenili tudi zahtevam izvajanja praks odprte znanosti v programu Obzorje Evropa.

Ne zamudite priložnosti za nova znanja in izmenjavo mnenj. Predstavitev bo potekala na daljavo prek platforme Zoom.

POVEZAVA

 

Vljudno vabljeni! Skupaj gradimo prihodnost odprte znanosti.

Svetovni dan nove umetnosti (World Art Nouveau Day)

Slika: Svetovni dan nove umetnosti (World Art Nouveau Day)
0 1546

Svetovni dan nove umetnosti (World Art Nouveau Day)

4. - 10. junij 2023, Ljubljana, predavanja, vodstva, sprehod, delavnice za družine

10. junija praznujemo svetovni dan art nouveauja, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenil podobo mest v Evropi in tudi izven nje. Na ta dan sta umrla Antoni Gaudi in Ödön Lechner, dva izmed najbolj karizmatičnih artnouveaujevskih arhitektov, ki sta na različnih koncih Evrope umetnost popeljala v novo stoletje.

Zamisel o praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se je leta 2013 porodila sodelavcem madžarske revije Art Nouveau Magazine. Od tedaj vse aktivnosti ob svetovnem dnevu art nouveauja koordinirata mednarodna mreža Réseau Art Nouveau Network (RANN) v Bruslju in Ruta del Modernisme v Barceloni, katerih članica je tudi Ljubljana. V tednu okrog 10. junija v vseh partnerskih mestih mreže RANN potekajo najrazličnejši dogodki – razstave, predavanja, vodeni sprehodi po mestih in muzejskih zbirkah.
Praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se pridružuje tudi Ljubljana, ki pripravlja vrsto dogodkov, s katerimi pomaga v javnosti krepiti zavest o kulturnih vrednotah in evropski razsežnosti te nam tako bližnje dediščine.

Vsi dogodki so brezplačni.
Kot navedeno v programu, so za določene dogodke potrebne vnaprejšnje prijave.

Nedelja, 4. junij 2023

10.00–13.00
Ustvarjalna delavnica za družine v Narodni galeriji
Narodna galerija, Vhodna avla Narodne galerije (Prešernova 24)

Na ustvarjalni delavnici za družine Art Nouveau bomo iz paus papirja in barvne folije izdelovali vitraje.

Več informacij o dogodku najdete tukaj.

Torek, 6. junij 2023

18.00
Predavanje Maks Fabiani – med Dunajem in Ljubljano
SAZU, Dvorana štirih letnih časov (Mala dvorana), Novi trg 4

Predava: dr. Franci Lazarini (UIFS ZRC SAZU

Četrtek, 8. junij 2023

16.00
Voden ogled po Mestni hranilnici ljubljanski
Bankarium / Muzej bančništva Slovenije, Čopova ulica 3

Vodi: dr. Meta Kordiš, Bankarium (Muzej bančništva Slovenije)
Obvezna prijava na bankarium@nlb.si (največ 12 obiskovalcev).

Petek, 9. junij 2023

17.00
Predavanje Secesijska tapiserija in Kranjski zavod za umetniško tkanje v Ljubljani (1898–1909)
Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Maistrova ulica 1

Predava: dr. Miha Valant (Oddelek za umetnostno zgodovino FF UL)
Več informacij najdete tukaj. Predhodne prijave niso potrebne.

Sobota, 10. junij 2023

11.00
Delavnica za družine Kako narediti človeško figuro iz gline?
Narodni muzej Slovenije, Muzejska ulica 1

Delavnica je primerna za vse starostne stopnje. Trajanje 90 minut.

Vodi: zasl. prof. Dragica Čadež Lapajne

Obvezna prijava na arheozabava@nms.si Več informacij je dostopnih tukaj

11.00
Vodstvo Art Nouveau v Ljubljani
Stalna razstava, Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15

Vodi: Barbara Savenc (MGML)
Več informacij najdete tukaj, prijavite pa se na prijava@mgml.si.

18.00
Sprehod po secesijski Ljubljani (iz serije Arhitektura v živo)
Zbirno mesto: Prešernov trg, Spomenik Francetu Prešernu

Vodita: Marija Režek Kambič (ZVKDS OE Ljubljana) in Natalija Lapajne (MAO)
Obvezna prijava na izobrazevanje@mao.si

Krasni nori svet:

Slika: Krasni nori svet:
0 1572

Krasni nori svet:

pregledna letna razstava projektov Fakultete za arhitekturo UL

8. 6. – 29. 6. 2023

Otvoritev: 8. 6. 2023 ob 17.00

Fakulteta za arhitekturo UL, Zoisova cesta 12, Ljubljana

Letošnji naslov pregledne letne razstave projektov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Krasni nori svet, v distopični perspektivi išče nove utopije. Študentke in študenti arhitekture ter urbanizma namreč načrtujejo in oblikujejo za negotov svet. Ekonomske in ekološke krize se stopnjujejo, a jih spremljajo tudi tehnološki in kulturni preskoki. Avtoritarni glasovi so vse glasnejši, a se za njimi odstirajo novi univerzumi možnega. Svet gori. Mi vseeno gradimo.

Nekaj nevzdržnega in protislovnega je pri nadaljevanju stanja, kot je, zato se sprašujemo: kaj storiti zdaj in kaj početi dolgoročno?

Arhitektura in urbanizem sta že od nekdaj bili umetnosti napovedovanja. Pri tem pretresata podedovane družbene dogovore in sklepata nove. Prihodnje pogoje bivanja napovedujeta v odsotnosti generacij, ki jim novi svet namenjata.

Kaj so nove kvalitete, s katerimi se opremljata arhitekt in urbanistka prihodnosti? Kaj zahtevata od sedanjosti? Naši stroki sta vselej hkrati anticipatorni in vpeti v realno. Arhitektura in urbanizem sta tako strukturno nezmožna pesimizma. Lahko distopijo še prelisičimo in projektiramo vzdržen svet za vse?

Vabimo vas, da se pridružite študentom in študentkam arhitekture in urbanizma na otvoritvi razstave v četrtek, 8. junija 2023, ob 17:00. Razstava bo na ogled vse do 29. junija, informacije o vodenih ogledih in spremljevalnem programu pa najdete na spletni strani UL FA.

Ali se lahko vaša občina pohvali z dobro prakso urejanja zelenih površin za spodbujanje telesne dejavnosti?

Slika: Ali se lahko vaša občina pohvali z dobro prakso urejanja zelenih površin za spodbujanje telesne dejavnosti?
0 1584

Ali se lahko vaša občina pohvali z dobro prakso urejanja zelenih površin za spodbujanje telesne dejavnosti?

kratka anketa

Program Ven za zdravje 3 - Zelene površine za aktivni življenjski slog, zdrava mesta in občine se posveča tematiki zagotavljanja kakovostnih, enakovredno uporabnih in dostopnih ter ustrezno obsežnih in razporejenih zelenih površin, ki omogočajo in spodbujajo telesno dejavnost. Ker želimo v okviru programa opozoriti na tovrstne kakovostne primere oz. dobre prakse in ker menimo, da so izkušnje občin na tem področju zelo pomembne in dragocene, prakse pa raznovrstnega značaja, pripravljamo Zbirnik dobrih praks slovenskih občin na temo urejanja zelenih površin za spodbujanje telesne dejavnosti prebivalcev – Zbirnik dobrih praks Ven za zdravje.

Zanima nas, ali se lahko vaša občina pohvali z dobrimi praksami urejanja zelenih površin, ki spodbujajo vsakodnevno telesno dejavnost prebivalcev vseh starosti in družbenih skupin ter s tem prispevajo k njihovemu zdravju in dobremu počutju.

Vabimo vas, da sodelujete na razpisu in do 2. junija 2023 izpolnite kratko anketo:

Ali ima vaša občina dobro prakso urejanja zelenih površin za spodbujanje telesne dejavnosti?

V primeru morebitnih vprašanj ali komentarjev vam z veseljem ostajamo na voljo na venzazdravje@posta.uirs.si.

 

Več o programu Ven za zdravje 3, ki ga izvaja Urbanistični inštitut Republike Slovenije s partnerji Inštitutom za zdravje in okolje, Skupnostjo občin Slovenije, Nacionalno koordinacijo zdravih mest/NIJZ ter Zavodom za izobraževanje in inkluzijo ODTIZ, lahko preberete na spletni strani projekta Ven za zdravje 3 – načrtovanje zelenih površin za aktivni življenjski slog, zdrava mesta in občine.

 

Na spletni strani lahko spremljate aktualne novice projekta, si ogledate priročnik Ven za zdravje in ga naročite, pridružite pa se nam lahko tudi na družbenih omrežjih.

 

Izdelovanje skupnostnega prta na Belem

Slika: Izdelovanje skupnostnega prta na Belem
0 1634

Izdelovanje skupnostnega prta na Belem

brezplačna delavnica, nedelja, 21. 5. 2023, 10h - 14h, Domačija Pr’ Lenart, Belo 1, Medvode

Na Domačiji Pr’ Lenart bo v nedeljo, 21. maja 2023, organizirana brezplačna celodnevna delavnica na temo skupnostnega ustvarjanja.
Ukvarjali se bomo z izdelavo novega skupnostnega prta, tokrat z namenom okrepiti povezavo med kulturno dediščino v odročnem kraju, lokalnimi prebivalci in njihovimi zgodbami ter sodobnimi pristopi umetniškega ustvarjanja in spoznavanja praks, ki se dotikajo človekovega notranjega bitja in odnosov posameznika z okoljem. 

Delavnica je zasnovana v okviru sodelovanja projekta Hiše na hribu Zavoda CCC ter mednarodnega projekta Smoties - Ustvarjalnost v majhnih in odmaknjenih krajih s katerim Urbanistični inštitut RS vzpostavlja in krepi tudi dobre prakse socialnih-umetniških instalacij, ki imajo ali bodo imele vpliv na izboljšanje javnega prostora v Polhograjskih dolomitih tako za prebivalce kot tudi za obiskovalce.
Potekala bo med 10. in 14. uro, udeležba je brezplačna. Za material in malico bodo poskrbeli organizatorji, obiskovalci pa naj se zaščitijo s predpasnikom ali drugim delovnim oblačilom, predznanje ni potrebno.

Prihodnost ustvarjanja prostora: kako naprej za boljšo družbo

Slika: Prihodnost ustvarjanja prostora: kako naprej za boljšo družbo
0 5179

Prihodnost ustvarjanja prostora: kako naprej za boljšo družbo

Mednarodni simpozij, 8. maj 2023, Muzej za arhitekturo in oblikovanje MAO, Rusjanov trg 7, Ljubljana

Ustvarjanje prostora (Placemaking) se nanaša na vključujoč proces vzpostavljanja in izboljšanja javnih prostorov, ki spodbujajo zdravje, srečo in dobro počutje za posameznike in skupnosti. Ustvarjanje živahnih, dostopnih in vključujočih javnih prostorov je ključnega pomena za vzpostavljanje občutka skupnosti in spodbujanje socialne povezanosti. Urejanje prostora lahko pomaga ustvariti privlačne, varne in prijetne ambiente, kjer se lahko ljudje iz različnih okolij družijo, sodelujejo in gradijo odnose. Če so pravilno zasnovani, lahko takšni prostori tudi ublažijo izzive sodobnih družb, kot so socialna odtujenost, vprašanja mobilnosti, vplivi podnebnih sprememb itd. Ustvarjanje prostora je lahko tudi gospodarsko gonilo, saj pritegne nove obiskovalce, podpira mala podjetja in poveča vrednost nepremičnin.

Namen simpozija je obravnavati različne vidike sodobnega ustvarjanja prostorov s predavanji vabljenih predavateljev in skupno izmenjavo misli in idej o nadaljnjih poteh ustvarjanja prostora. Uradni jezik mednarodnega dogodka je angleščina.

Zaradi omejenega števila mest na prizorišču vas prosimo, da se prijavite na placemaking@uirs.si. Lahko pa se pridružite tudi prek spleta, v tem primeru registracija ni potrebna, povezava do spletnega dogodka

Vljudno vabljeni!

Matej Nikšič, Urbanistični inštitut RS, Neža Čebron Lipovec, Univerza na Primorskem; Tim Mavrič, Innorenew CoE; Zsuzsanna Varga, Univerza v Glasgowu; Pekka Tuominen, Univerza v Helsinkih

Simpozij je organiziran v okviru šole za usposabljanje COST Action CA18204 - Dynamics of placemaking and digitization in European´s places  METODOLOGIJE ZA RAZISKOVANJE PROCESOV USTVARJANJA PROTOROV V ZAHTEVNIH HISTORIČNIH OKOLJIH«, ki poteka v Ljubljani in Kopru od 8. do 12. maja 2023 v soorganizaciji Urbanističnega inštituta RS, Univerze na Primorskem in Innorenew. Za več informacij o programu simpozija (8. maj) in aktivnostih delavnice (9.-12. maj) se obrnite na zgoraj navedeni e-naslov.

Program:

9:00 – 9:10 Uvodni nagovori predstavnikov COST CA18204 in lokalnih gostiteljev

9:10 – 9:50 Janez Koželj: Urejanje območij za pešce, katalizator urbane regeneracije

9:50 – 10:30 Leandro Madrazo: A-Place - Povezovanje krajev prek mrežnih umetniških praks

10:30 – 11:00 Odmor

11:00 – 11:40 Neža Čebron Lipovec: Skupinski spominski pogovor: Nova etnografska metoda pri ohranjanju stavbne dediščine med dediščino in ustvarjanjem prostora

11:40 – 12:20 Zala Velkavrh: Urbane intervencije

12:20 – 13:00 Branka Cvijetičanin: Pogled pešca ali kako prostor oblikuje življenjsko pripoved

13:00 – 13:30 Zaključna razprava

PODROBNEJŠI PROGRAM

Izdelovanje skupnostnega prta v Medvodah

Slika: Izdelovanje skupnostnega prta v Medvodah
0 1779

Izdelovanje skupnostnega prta v Medvodah

brezplačna delavnica, sobota, 15. 4. 2023, 15h - 20h, Bar Kulture 313,6, Kulturni dom, Medvode in koncert ob 20h

V soboto, 15. 4. 2023, bo organizirana celodnevna delavnica na temo skupnostnega ustvarjanja v Baru Kulture 313,6 v Kulturnem domu v Medvodah. Tema edlavnice je izdelava novega skupnostnega prta, tokrat z namenom okrepiti povezavo med središčem (Medvodami) in tamkajšnjimi deležniki v javnem kulturnem življenju ter prebivalci, ter manjšimi kraji v okolici.
Delavnica je zasnovana v okviru sodelovanja projektov Hiša na hribu zavoda CCC ter Smoties UIRS - vzpostavljanje in krepitev dobrih praks skozi socialno instalacijo v javnem prostoru v Polhograjskih dolomitih.

Delavnica bo potekala med 15. in 20. uro, udeležba je brezplačna, material bo na voljo za vse.
Po koncu praktičnega dela delavnice se bodo s koncertom rezijanskih ljudskih in duhovnih pesmi predstavili pevci skupine Za srce mo.
Lepo vabljeni in dobrodošli

Cikel Potujoči pogovori SMOTIES: Majhni kraji, velike ideje - Soustvarjanje prostorov v odmaknjenih skupnostih

Slika: Cikel Potujoči pogovori SMOTIES: Majhni kraji, velike ideje - Soustvarjanje prostorov v odmaknjenih skupnostih
0 5069

Cikel Potujoči pogovori SMOTIES: Majhni kraji, velike ideje - Soustvarjanje prostorov v odmaknjenih skupnostih

ponedeljek, 17. 4. 2023, ob 16.30, Urbanistični inštitut Republike Slovenije, Trnovski pristan 2, Ljubljana

Vabimo vas na predavanja v okviru cikla Potujočih pogovorov, ki v obdobju 2020-2024 potekajo v različnih evropskih državah v okviru projekta SMOTIES. Mednarodno projektno partnerstvo se ukvarja z vprašanji soustvarjanja javnih prostorov v majhnih in odmaknjenih krajih in vloge ustvarjalnega sektorja v teh procesih. Več o projektu na povezavi. Vljudno vabljeni!

Cikel Potujoči pogovori SMOTIES

Majhni kraji, velike ideje: Soustvarjanje prostorov v odmaknjenih skupnostih

Predavanja (v angleškem jeziku) bodo v ponedeljek, 17. aprila 2023 ob 16.30, Urbanistični inštitut Republike Slovenije, Trnovski pristan 2, Ljubljana, sledi pogovor ob prigrizku

16:30    Nina Goršič, UIRS, mreža Humana mesta: Uvodno predavanje, predstavitev projekta SMOTIES

16:40    Giulio Verdini, Westminster University: Oaza prihodnosti: prilagajanje podnebju kot strategija na podeželju Maroka

17:00    Urška Sešek, Smlednik:  Vaški vrt v Smledniku

17:20    Valerija Pučko, Rodik:  Mitski park v Rodiku

17:40    Diskusija, moderator Matej Nikšič, UIRS

VEČ O PROGRAMU

 

©Mitski park –foto Jan Antonac, VSŠ Sežana

 

Ekosistemska družbena ureditev

Slika: Ekosistemska družbena ureditev
0 1875

Ekosistemska družbena ureditev

izšla je obsežna monografija Dušana Pluta

EKOSISTEMSKA DRUŽBENA UREDITEV

1. zvezek

2. zvezek

Pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete v Ljubljani  je izšla obsežna monografija Ekosistemska družbena ureditev zaslužnega profesorja dr. Dušana Pluta. Monografija je interdisciplinarno zasnovano  delo, ki ga sestavljata dva zvezka, ki skupaj obsegata 1.800 strani. V prvem zvezku Podstati in gradniki ekosistemske družbene ureditve so uvodoma orisana zgodovinsko podedovana in nova protislovja 21. stoletja. Usmeritve iz prvega zvezka se v drugem zvezku – Slovenija in Evropa – nadgradijo v konkretno zasnovo udejanjanja podstati in gradnikov nove družbene ureditve tako na ravni Slovenije kot tudi na nadnacionalni ravni v Evropski uniji. Monografija je prosto dostopna na povezavah EKONOMSKA DRUŽBENA UREDITEV  Podstati in gradniki ekositemske družbene ureditve 1. zvezek in Slovenija in Evropa 2. zvezek. Izid monografije je z donacijo podprl tudi Urbanistični inštitut RS.

Dediščina za vključujočo trajnostno preobrazbo - HEI-TRANSFORM

Slika: Dediščina za vključujočo trajnostno preobrazbo - HEI-TRANSFORM
0 1808

Dediščina za vključujočo trajnostno preobrazbo - HEI-TRANSFORM

Uvodna konferenca, Fakulteta za arhitekturo, 4. april 2023, ob 9.00

Vabimo vas na uvodno konferenco nacionalnega raziskovalnega projekta Dediščina za vključujočo trajnostno preobrazbo – HEI-Transform (ARRS-J7-4641), ki bo na Fakulteti za arhitekturo 4. aprila 2023 s pričetkom ob 9.00.

Na konferenci bomo predstavili projekt in preliminarne rezultate prvih raziskav ter s pomočjo vabljenih strokovnjakov vpetost ciljev projekta in dediščine v procese trajnostne preobrazbe in zelenega prehoda Slovenije.

Osrednji govorec konference bo prof. dr. Christer Gustafsson, eden vodilnih svetovnih strokovnjakov na področju raziskovanja vloge dediščine pri doseganju zelene preobrazbe, in član mednarodnega svetovalnega odbora raziskovalnega projekta HEI-Transform.

Udeležba na konferenci je brezplačna, zaradi lažje organizacije pa so obvezne prijave. Več informacij o konferenci ter obrazec za prijavo najdete na spletni strani projekta.

Za vse dodatne informacije smo dosegljivi na: trajnostna.dediscina@fa.uni-lj.si in na hei-transform@zvkds.si.

Spremenjen delovni čas knjižnice Urbanističnega inštituta RS

Slika: Spremenjen delovni čas knjižnice Urbanističnega inštituta RS
0 2552

Spremenjen delovni čas knjižnice Urbanističnega inštituta RS

Knjižnica bo 9. 3. 2023 ZAPRTA

Izposoja in vračilo gradiva preko servisa Moja knjižnica ali po dogovoru  knjiznica@uirs.si, 031 581 528. Gradivo lahko vrnete tudi v nabiralnik pri vhodu na inštitut.

9. 3. 2023 bo knjižnica ZAPRTA. V tem času je možno naročilo gradiva preko servisa Moja knjižnica, elektronske pošte knjiznica@uirs.si ali telefona 031 581 528. Vračilo gradiva je možno tudi v nabiralnik pred vhodom na inštitut.

Alternator

Slika: Alternator
0 1901

Alternator

strokovna spletna revija, ki jo pišejo raziskovalke in raziskovalci

Alternator je strokovna spletna revija, ki jo pišejo raziskovalke in raziskovalci za vse, ki jih znanost in z njo povezani razmisleki zanimajo. Spletno mesto prinaša alternativo sodobnim medijem in omogoča brezplačen dostop do kakovostnih znanstvenih vsebin širokega spektra. Alternator je prvi slovenski spletni portal, katerega vsebine na strokoven, a dostopen način ustvarjajo prav raziskovalci in raziskovalke sami.

Spletna revija je vzniknila februarja 2020, med njenimi podporniki pa je tudi Urbanistični inštitut Republike Slovenije. Ker si želimo, da bi naši bralci o znanosti brali iz prve roke, vabimo tako mlajše kot tudi že starejše, izkušene raziskovalke in raziskovalce, da nam v obliki znanstvenega eseja predstavijo izsledke svojih nedavnih raziskav ter svoje konkretne znanstvene dosežke, nam pomagajo razrešiti kakšno dilemo, morda podajo razmislek o položaju znanosti kot take in delijo z nami kakšno (osebno) znanstveno zgodbo.

Doslej so bili med avtorji in avtoricami prispevkov tako uveljavljeni raziskovalci, nosilci ERC projektov ter priznani akademiki iz tujine, kot tudi mlajši raziskovalci in doktorski študentje, raznolikost vsebin pa utrjuje namero portala: povezovanje znanstvenikov različnih strok ter preseganje polarizacije med naravoslovno-tehničnimi in družboslovno-humanističnimi vedami. Ob tej priložnosti vas prijazno vabimo k pisanju (in seveda branju), vi pa nam tako pomagate razširiti Alternatorjevo znanstveno skupnost. Prispevke sprejemamo na naslov urednistvo@alternator.science

Med novicami UIRS boste našli tudi povezave do člankov, ki so bili v preteklem mesecu objavljeni v spletni reviji Alternator. Lahko pa se prijavite na e-novice, kjer vas bomo tedensko obveščali o novih prispevkih.

Tokrat vam predstavljamo članke meseca januarja 2023:

»Zapletena zgodba o strukturni biologiji« (dr. Boštjan Gabrovšek, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani)

»Bacteria Are Social Creatures Too« (Anja Tušar, Institut Ruđer Bošković v Zagrebu)

»Barvitost narave – ali gre za modo ali ima raznobarvnost pri vrstah pomen?« (dr. Tatjana Simčič in dr. Anamarija Žagar, Nacionalni inštitut za biologijo)

»Meteorological Tsunamis in the Adriatic Sea« (dr. Jadranka Šepić, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu)

Srečanje deležnikov ob zaključku projekta Creatoures (INTERREG ADRION)

Slika: Srečanje deležnikov ob zaključku projekta Creatoures (INTERREG ADRION)
0 1914

Srečanje deležnikov ob zaključku projekta Creatoures (INTERREG ADRION)

sreda, 22.2.2023, ob 9.45 na Urbanističnem inštitutu Republike Slovenije - predavalnica "stara knjižnica"

V sredo 22. februarja 2023, ob 9.45,  bo na Urbanističnem inštitutu Republike Slovenije potekalo srečanje ob zaključku projekta Creatoures (INTERREG ADRION), kjer bomo predstavili glavne rezultate projekta, predvsem dve novi slovenski kreativni turistični poti, ki bosta del bogate kulturne dediščine Slovenije predstavili z novega zornega kota.

Poskušali bomo biti čim krajši, tako da bo ostal čas tudi za neformalno druženje, nato pa vas bomo z ladjico popeljali po Ljubljanici in vam še v živo predstavili eno izmed dveh novih turističnih poti.
Čeprav smo posebej za vas 'naročili' prijetno vreme, naj vam vseeno namignemo, da je ladjica pokrita in ogrevana, zato naj vas morebitna napoved nizkih temperatur ne odvrne od prijetnega doživetja.

Vljudno vas prosimo, da vašo udeležbo potrdite na POVEZAVI.

 

Lep pozdrav

UIRS Creatoures team

RSS
245678910Last

 

KONTAKT

Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Trnovski pristan 2
1000 Ljubljana
ali p.p. 3419, 1115 Ljubljana


 Centrala + 386 (0)1 420 13 00
 Tajništvo + 386 (0)1 420 13 10
info@uirs.si
@UrbanInstitut
UIRS

KNJIŽNICA in INDOK CENTER

Delovni čas:
od ponedeljka do petka: 9.00 – 13.00

 + 386 (0)1 420 13 31, + 386 (0)31 581 528
  knjiznica@uirs.si

Loading
  • NOVIČNIK

    Bi bili radi obveščeni o novicah
    in delu Urbanističnega inštituta RS?

    Vpišite svoj e-naslov in se naročite!

Copyright 2024 by UIRS
Back To Top